Какво е травма на гърдата?

Какво е травма на гърдата?

Травматичното нараняване на гърдата може да бъде резултат от всичко, което причинява увреждане на тъканта на гърдата. Повечето травматични наранявания на гърдата не причиняват значителни странични ефекти, но редките усложнения могат да включват силно кървене. Никакви изследвания не предполагат, че нараняването на гърдата може да причини рак.

Най -непосредственият симптом на травматично увреждане на гърдата е болката. Травматичното увреждане на гърдата може да причини болка от удара, последвано от синини, които могат да причинят болки и дискомфорт.

Възможно е също да се изпитат странични ефекти в допълнение към кървенето, като бучки в гърдата, причинени от нараняването или лечебния процес. Тези бучки може да са първоначално притеснени, но те не причиняват рак.

Какви са причините за травматично увреждане на гърдата?

Честа причина за травматично увреждане на гърдата е автомобилна катастрофа. Ако човек е носил предпазен колан, силата на сблъсъка понякога може да причини значителна травма на гърдите.

Ако човек се вози на предната седалка и въздушната възглавница също се разполага, той може да изпита травма на гърдите, В резултат на удара от чантата. Хората също могат да удрят гърдите си срещу волан, табло или предни седалки, когато няма въздушни възглавници.

Нараняванията са възможни от устройства за ограничаване и безопасност, като колани на седалките и въздушни възглавници, но нараняванията обикновено са по -малко тежки, отколкото ако тези устройства не са били налични.

Други потенциални причини включват нападение, падане или спортна контузия.

Странични ефекти от нараняване на гърдата

Травмата на гърдата има потенциал да причини тежки странични ефекти поради околните структури в гърдата, които могат да бъдат наранени.

Примерите включват наранявания на кръвоснабдяването на гърдата, като клоните на вътрешната млечна жлеза Артерията и на аксиларната артерия, която осигурява притока на кръв към тъканта на гърдата.

Нараняването на основното кръвоснабдяване на гърдата може да доведе до подуване и значителна загуба на кръв, докато не бъде получено лечение. По -често, по -малките повърхностни артерии заедно с вените се раняват, което води до по -локализирани наранявания и по -малко сериозно кървене и натъртване.

Някои хора могат да изпитат разкъсване или директно нараняване на млечните канали, което може да повлияе на бъдещето или Текущ поток от кърма. Те са редки, но потенциални усложнения, свързани с травма на гърдата.

Симптоми

Повечето травматични наранявания на гърдата няма да доведат до тежки странични ефекти. Но е възможно някои хора да могат да изпитат тежки усложнения, като прекомерно кървене поради голямо увреждане на кръвоносните съдове.

Симптомите на тежко кървене могат да включват:

 • Чувството за слаб
 • Ниско кръвно налягане
 • Бърза сърдечна честота
 • Шок поради загуба на кръв

Тези симптоми изискват спешно лечение и операция до Уверете се, че загубата на кръв поради нараняването е спряна.

Може ли нараняването на гърдата да причини рак?

Често срещано погрешно схващане, че нараняването на гърдата може да причини рак. Не съществуват налични изследвания, които показват връзка между увреждане на гърдата и рак.

Някои хора могат да повярват, че нараняването на гърдата може да доведе до рак, тъй като нараняванията на гърдата могат да доведат до развитие на бучка в-лосс състав след нараняване. Но една бучка може да се дължи на това, което се нарича мастна некроза.

мастната некроза е белег на мъртва или ранена мастна тъкан в гърдата, която може да причини бучка. Според Американското дружество за борба с рака, мастната некроза „не увеличава риска на жената от рак на гърдата.“

бучка в гърдата след нараняване може да се дължи и на дълбока синина, известна като хематом.

Рискове и усложнения

Има няколко потенциални усложнения на травматично увреждане на гърдата:

мастна некроза

мастната некроза е често срещана често срещана усложнение, което може да възникне след нараняване на гърдата.

мастната некроза възниква, когато тялото замества увредената мастна тъкан с белег тъкан, която се образува като твърда, бучка-подобни зони в гърдата.

Маслена киста

Друго усложнение на травматичното увреждане на гърдата е маслена киста.

Маслена киста е, когато клетките на гърдата освобождават мазно вещество, когато мастните клетки умират, което създава колекция от клетки, известни като маслени кисти.

Маслените кисти са бучки, които могат да бъдат натъртени, червени или дебели по текстура. Както маслените кисти, така и некрозата на мазнините могат да причинят бучки.

Хематом

хематомите са друго възможно усложнение и могат да се появят навсякъде в тялото след нараняване, включително гърдата. Хематомите се развиват, когато по -дълбоките кръвоносни съдове се раняват и кървят в околната тъкан.

Тази колекция от кръв може да бъде твърда и да създаде бучка. Хематомите често също водят до значителни синини, които се появяват на повърхността на кожата.

лечение на усложнения

Лекар може да има затруднения да каже разликата между туморите на гърдата, които са ракови, и бучки поради страната настрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани отстрани от страната Ефекти на травмата на гърдата.

Първата стъпка за оценка на всяка бучка на гърдата е ултразвук, мамография, КТ или ЯМР сканиране.

Лекар може също да препоръча биопсия на тъканта в The гърдите, ако изображенията не предоставят достатъчно информация за бучката. Биопсията позволява по -внимателно разглеждане на тъканта на гърдата, за да се гарантира, че клетките не са ракови.

Докато мастната некроза или маслените кисти могат да бъдат усложнение на нараняването, те обикновено не изискват лечение. Натъртването и подуването поради некроза на мазнините или маслените кисти трябва да се разрешат с времето. Хематомите, които продължават да кървят, може да се нуждаят от процедури за източване или операция за лечение.

Има ли домашни лекарства за наранявания на гърдата?

почивка и време са две от най -добрите лечители след нараняване на гърдата след нараняване на гърдата.

Други съвети, които човек може да последва у дома, за да се възстанови от нараняване на гърдата, включват:

 • Прилагане на покрити с платно лед пакети върху гърдите за 10 до 15 минути при a време за първите 1-2 дни след контузията. Това може да помогне за намаляване на подуването и дискомфорта.
 • Прилагане на влажна топлина върху райони на хематома. Хората могат да се опитат да поставят кърпа в топла (не гореща) вода и да я прилагат върху ранени зони на гърдите. Като алтернатива, те могат да се опитат да стоят под топъл душ.
 • Вземане на противовъзпалителни обезболяващи облекчаващи болки без рецепта, като ибупрофен или напроксен. Ацетаминофен може да помогне и за това. If a person cannot manage their pain with OTC medications, they should talk to their doctor because increased pain could be due to a more severe injury.
 • Wearing a comfortable bra that minimizes movement of the breasts yet is not overly рестриктивен. Спортните сутиени, които имат подкрепа, но без подводняване може да бъде добър вариант.

Хората могат да говорят с лекар за отстраняване на кисти, ако област на мастна некроза или маслена киста продължава да причинява болка и дискомфорт.

Кога да видите лекар

Въпреки че много хора могат да изпитат бучка в гърдите си, след нараняване, това не означава, че трябва да игнорират нова бучка. Ако някой идентифицира бучка в гърдата, трябва да види лекар, който да я оцени.

хората също трябва да видят лекар, ако се появят други симптоми, включително:

 • гърдите Болка, която се влошава, вместо по -добра с времето
 • Промените в кожата над гърдата, като сгъстяване, пилинг, сърбеж или зачервяване
 • кървене или изпускане от зърното
 • признаци на инфекция, като треска, зачервяване и топлина на гърдата, или дренаж от рана в гърдата
 • Подуване на гърдата, което не намалява

Хората могат да попитат своя лекар кога трябва да очакват симптомите да се разрешат и за всякакви препоръки за допълнителни лечения, свързани с нараняването.

Извличане на

Травматичното нараняване на гърдата може да бъде болезнено болезнено Възникване, което може да доведе до странични ефекти, като синини на гърдата и кисти. Но тези симптоми не са ракови.

С домашни грижи и почивка, хората обикновено могат да се възстановят от травматично увреждане на гърдата с минимални усложнения.

 • Рак/онкология
 • Спешна медицина
 • Първа помощ

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents