• Home
  • Blog
  • Ово-лакто вегетарианците могат да си набавят протеин от яйца и млечни продукти.

Ово-лакто вегетарианците могат да си набавят протеин от яйца и млечни продукти.

Ово-лакто вегетарианците могат да си набавят протеин от яйца и млечни продукти.

„Когато децата ядат пред телевизор или iPad, те са склонни да игнорират сигналите на тялото си за пълнота и могат да преядат или дори да не вкусят различните вкусове в храната си. Те не могат да регистрират напълно това, което ядат, когато фокусът им е върху нещо друго освен храната им“, казва Лиза Дивалд, RD, програмен мениджър в MacDonald Center for Prevention and Education of Vilanova College of Nursing на Виланова.

Продължение

Забавете храненето. Опитайте да сервирате някои храни на всяко хранене, които отнемат повече време за ядене, като супи, салати и нарязани пресни плодове и зеленчуци. Насърчете децата да се насладят на храната, като ги помолите да опишат нейната форма, цвят, мирис, текстура и вкус.

Пропуснете лекциите. Не е моментът да говорим preglednaprodukta.top за дисциплина или домашна работа. Храната трябва да подхранва ума и душата на вашето дете. Накарайте всеки да сподели забавна история или щастлив спомен от деня.

„Не искате децата да имат отрицателна връзка с времето за хранене – не искате това да е момент, в който родителите им казват, че трябва да отидат и да почистят стаята си по-късно“, казва Дивалд.

Помогнете на децата да се свържат с глада и ситостта. Има разлика между глад, желание, жажда и жажда. Един лесен тест: Ако наистина са гладни, те ще кажат „да“ на здравословни храни като ябълки, моркови или пръчици сирене; ако кажат, че са гладни само за бисквитки, това е копнеж.

„Най-доброто нещо, което един родител може да направи, е наистина да изрази стойността на яденето на храна, когато сме гладни, или да ядем храна, когато тялото ни се нуждае от нея“, казва Гил.

Ако детето ви поиска лека закуска 30 минути след хранене, можете да опитате да кажете: "Знам, че храната е добра и е наистина забавно да се яде. Но наистина е важно да ядем, когато телата ни се нуждаят от това, за да не ядем твърде много."

Вижте дали вместо това искат да играят игра, да прочетат история или да се разходят.

Не насилвайте детето си да яде. Членството в Clean Plate Club не трябва да е задължително. Това само учи децата да игнорират вътрешното си чувство за глад и ситост.

„Когато се стигне до натиск, на детето трябва да бъде позволено да решава за храните, които предлагате, коя от храните ще приеме и колко“, казва Дивалд.

WebMD функция Преглед от д-р Рене А. Али на 28 юни 2016 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Брус, Л. Апетит, януари 2016 г.

Мадън, К. Хранене за обществено здраве, декември 2012 г.

Дебра Гил, д-р, клиничен психолог, Ливингстън, Ню Джърси.

Мишел П. Майденберг, д-р; автор, Освободете детето си от преяждане: Наръчник за подпомагане на деца и тийнейджъри.

Лиза К. Дивалд, регистриран диетолог; програмен мениджър, Център за превенция и образование на затлъстяването MacDonald College of Nursing Villanova.

Около 8 милиона възрастни в САЩ са вегетарианци и с добра причина. Проучванията показват, че отказването от месо за повече растителни храни може да ви помогне да останете здрави.

Въпреки това планът за хранене без месо безопасен ли е избор за деца, чиито тела и мозък все още растат? Как можете да сте сигурни, че избират храни, които ще им дадат необходимите хранителни вещества?

Какво означава да си вегетарианец

Вегетарианецът избира да не яде месо, пилешко и риба. Вашето дете също има някои други опции в тази група, като например:

Лакто-ово вегетарианец: Те все още ще ядат млечни храни и яйца.

Flexitarian: Те ще се опитат да избягват месо, пиле и риба, но понякога може да ги ядат.

Веган: Те няма да ядат никакви животински продукти или странични продукти.

Здравословна ли е вегетарианската диета за деца?

„Изследванията показват, че хората, които следват вегетарианска диета, са по-здрави от хората, които ядат месо“, казва Дебра Несел, регистриран диетолог в Медицински център Торанс.

Причината? Изрежете месото и често получавате по-малко нездравословни наситени мазнини и холестерол и ядете повече фибри.

Но предаването на всички храни от животински произход може да затрудни детето ви да получи някои основни хранителни вещества, казва Несел.

Например, ще трябва да следите:

Протеин. Децата се нуждаят от него, за да изградят и поддържат мускули, органи и имунна система. Ово-лакто вегетарианците могат да си набавят протеин от яйца и млечни продукти. Но можете също да получите малко протеини от растителни източници, като грах, боб, леща, зеленчуци, семена и ядки и пълнозърнести храни.

Витамин B-12: Здравите нерви и кръвни клетки зависят от този витамин. Вегетарианците могат да го получат от обогатени зърнени храни, заместители на месо като тофу или темпе и хранителни дрожди.

Цинк: Твърде малкото цинк може да забави растежа на детето и да увреди имунната му система. Продуктите от квасни зърна като хляба са лесен, подходящ за деца източник.

Желязо. Вашите червени кръвни клетки се нуждаят от желязо, за да пренасят кислород в тялото ви. Опитайте обогатени с желязо зърнени закуски, спанак, боб и леща.

калций. Този минерал е ключът към здравите кости и зъби. Потърсете храни с допълнителен калций, като зърнени храни, портокалов сок и соево мляко. Тъй като костите растат бързо през тийнейджърските години и повечето деца на тази възраст са склонни да получават твърде малко калций, Вашият лекар може също да предложи добавка.

Продължение

Какво друго трябва да знам?

„Вегетарианец“ не означава „здравословен“. „Доритос и пица със сирене технически са част от вегетарианска диета“, посочва Лори Занини, регистриран диетолог в Лос Анджелис. “Качеството на храните във вашата диета е най-важният фактор.”

Подрастващите деца се нуждаят от калории. Много вегетариански храни са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри. Макар че това е полезно за възрастните, които следят теглото си, не е идеално за деца, чиито тела все още се развиват. Помолете Вашия лекар или диетолог да Ви помогне да намерите най-добрите храни, които детето Ви може да яде, за да остане здраво.

Каква е присъдата?

Вегетарианецът може да бъде здравословен избор за вашето дете – стига то да може да се ангажира да яде много различни храни, включително зеленчуци, плодове, боб, ядки и пълнозърнести храни.

И не забравяйте, че няма строги правила. „Все още можете да получите ползите [от вегетарианската диета], като включите повече растителни храни във всяко хранене“, посочва Алиса Ръмзи, говорител на Академията по хранене и диететика.

WebMD функция Преглед от Kathleen M. Zelman, MPH, RD, LD на 28 март 2017 г.

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Дебра Несел, RD, CDE, Torrance Medical Center, Torrance, CA.

Лори Занини, RD, CDE, Лос Анджелис.

Alissa Rumsey MS, RD, CSCS, говорител, Академия по хранене и диететика, Ню Йорк.

Harvard Health Publications: „Да станеш вегетарианец“.

Политика за храните: „Ефективност на протеина на единица енергия и на единица емисии на парникови газове: Потенциален принос на избора на диета за смекчаване на изменението на климата.“

Групата за вегетариански ресурси: „Веганството накратко“.

Национални здравни институти/Служба на диетичните добавки: „Цинк“, „Информация за витамин B-12 за потребителите“.

Лекарски комитет за отговорна медицина: „Вегетарианците нямат ли проблеми с получаването на достатъчно витамин B-12?“

Перспективи за здравето на околната среда: „Науката за соята: какво всъщност знаем?“

Академия по хранене и диететика: „Вегетарианството: Основните факти“.

ChooseMyPlate.gov: „Съвети за вегетарианци“.

KidsHealth от Nemours: „Да станеш вегетарианец“.

TeensHealth от Nemours: „Калций“.

Педиатрия & Детско здраве: „Вегетариански диети при деца и юноши“.

Събота сутринта е. Знаете ли кой казва на детето ви какво да яде? Ако децата ви гледат телевизия в събота сутрин, можете да се обзаложите, че са бомбардирани с реклами, рекламиращи храна с малка хранителна стойност.

Според скорошен доклад индустрията за бързо хранене все повече насочва маркетинга си към деца – като децата виждат реклами, когато са на 2 години. Децата вече виждат около 1/3 повече телевизионни реклами за бързо хранене, отколкото само преди шест до седем години, докато децата в предучилищна възраст виждат 21% повече.

Това не включва реклама на пакетираните храни, които децата ви молят да купите в хранителния магазин. И ако децата ви гледат филми или прекарват много време онлайн, експертите казват, че ще видят още повече маркетинг на храни, благодарение на рекламите и позиционирането на продукти.

Но колко влияние има маркетингът на храните върху вашето дете в предучилищна възраст, първокласник, тийнейджър или дори вас? Скорошно проучване показа, че след като са гледали реклами за закуски, децата и възрастните са по-склонни да ядат повече, независимо от отчетения глад. Виждането на рекламите ги обучи по някакъв начин да искат храната.

Въпреки този външен натиск, вие, като родител, можете да поемете контрола сега и да научите децата си да разпознават и да се противопоставят на маркетинга на боклуци и бързо хранене. Ето как.

Ограничете маркетинга на храни за децата, като съкратите времето на екрана

Задайте ограничение за общото дневно време на екрана, включително телевизия и интернет. Това автоматично ще намали броя на рекламите, които децата ви виждат, казва Минди Грийнфийлд, сертифициран преподавател по семейния живот в Sanford Health в Сиу Фолс, С.Д.

Тя е съгласна с препоръката на Американската академия по педиатрия: Обезкуражавайте времето пред екрана за деца под 2 години и позволявайте не повече от два часа на ден за по-големи деца. Друг начин за ограничаване на излагането на децата на маркетинга на храни е използването на DVR за запис на програми, казва Грийнфийлд. След това просто им покажете как да превъртат бързо напред през рекламите.

Включете се, установете закона около маркетинга на храни

Марион Нестле, д-р, MPH, предлага да гледате реклами с децата си. Nestle е автор на Какво да ям и Хранителна политика и е професор Полет Годард по хранене, хранителни изследвания и обществено здраве в Нюйоркския университет.

Продължение

Според Nestle, колкото и апетитно да изглежда нездравословната храна, можете да кажете: "Ние сервираме само здравословни храни вкъщи." Нека децата знаят, че когато са възрастни, те могат да избират какво да ядат, казва тя. Но точно сега вие решавате.

Понякога родителите изненадват да осъзнаят, че имат контрол. И, казва Nestle, те трябва да положат усилия, ако се надяват да накарат децата си да ядат здравословни храни. Това не означава, че трябва да сте твърде строги. Например, тя казва, че е добре да имаш парти за рожден ден в заведение за бързо хранене или да обявиш неделя за ден, в който да има кутия сода.

Анализирайте го: Как да преценявате рекламите на храни

Докато гледате реклами с децата си, експертите казват, че трябва да разбиете информацията, като я използвате като „момент за обучение." Насърчавайте децата от всички възрасти да преосмислят хранителните комбинации, които виждат в рекламите, казва Линда Бартоломей, RD, мениджър на амбулаторната хранителна терапия в Sanford Health във Фарго, Северна Америка. Един пример са бургери, пържени картофи и сода. Можете да предложите здравословни заместители, като мляко, плодове или печен картоф.

Ето как да анализирате допълнително рекламите в зависимост от възрастта на вашето дете:

Деца в предучилищна възраст: Играйте игра, базирана на концепцията за светофара, казва Грийнфийлд. Попитайте вашето дете в предучилищна възраст, "Това „зелена“ храна ли е, която можем да ядем много, защото е здравословна? Или е „жълт“, който може да се яде понякога, но не всеки ден? Или това е „червена“ храна, която трябва да се яде само в специални часове?" След това Грийнфийлд предлага етикетирането на закуските като зелено, жълто или червено, за да помогне за засилване на уроците от играта.

Деца в начална училищна възраст: Насърчете ги да мислят за „как търговците на храни ни карат да купуваме техните продукти," като използване на познати анимационни герои или забавни фигури.

Tweens: Предизвикайте подрастващите да помислят какво липсва в рекламата. Попитай ги: "Какво не ни казват за тази храна?"

Тийнейджъри: С тийнейджъри говорете за хранителната стойност на храните и им покажете как да гледат етикета на храната. Ако знаменитостите популяризират продукта, казва Грийнфийлд, посочете, че го правят за пари. Напомнете им, че само защото известна личност го подкрепя, не означава, че продуктът е добър за вас.

Можете също така да попитате вашия тийнейджър дали смята, че рекламата отговаря на желанието му да бъде популярен, казва Бартоломей. Тя цитира реклами за захарни напитки, които създават впечатлението, че спортистите използват тези напитки. Покажете на децата хранителната информация, като посочите високото съдържание на захар.

WebMD функция Прегледано от Катлийн М. Зелман, MPH, RD, LD на 14 ноември 2011 г.

Източници

Linda Bartholomay, RD, мениджър, амбулаторна хранителна терапия, Sanford Health North Region, Fargo, N.D.

Марион Нестле, д-р, MPH, Полет Годард, професор по хранене, изследвания на храните и обществено здраве, Нюйоркския университет.

Минди Грийнфийлд, сертифициран преподавател по семейния живот, Sanford Health, Sioux Falls, S.D.

Федерална търговска комисия: "Маркетинг на храни за деца и юноши."

Американска академия по педиатрия: "Деца, юноши и телевизия."

Център за хранителна политика и затлъстяване на Yale Rudd: "Оценка на храненето за бързо хранене и маркетинг към младежта."

2-часова зала за обучение, последвана от часове тренировки по бейзбол или клас по танци, всичко това след дълъг учебен ден? Как трябва да оцелее вашето дете от обяд до вечеря?

Ключът е да опаковате правилните закуски, за да ги прекарате. Те осигуряват жизненоважно хранене и енергия за вашите деца, особено когато има дълга, натоварена пауза между храненията.

Но качеството на горивото има значение. „Искате да сте сигурни, че това са питателни закуски“, казва регистрираният диетолог Лиз Вайс.

Може да почувствате, че имате малък контрол върху това, което ядат децата ви, особено когато са извън полезрението им. Но диетолозите казват, че можете да помогнете на децата си да избягват захарната, мазна нездравословна храна, като опаковате здравословни, вкусни закуски, които ще поддържат растящите им тела и мозъци.

Спорт срещу неспортни дейности

Независимо дали детето ви ходи на библиотека или на спортна практика, здравословната закуска след училище може да му помогне да прекара следобеда, казват диетолозите. Разликата е, че детето, което тренира с часове, ще има нужда от повече калории от това, което не е.

Джим Уайт, регистриран диетолог, който работи с деца и спортисти, казва, че препоръчва на студентите, които се занимават със спорт, да хапват около 10 часа сутринта и още една около 15 или 15:30 часа.

„Важно е да имате по-обилна закуска час преди сериозно упражнение“, казва той.

Това може да бъде сандвич с фъстъчено масло или пуешко с парче плод, които са добри източници на протеини и въглехидрати. Ако са 30 минути преди тренировка, Уайт препоръчва по-малка закуска като кисело мляко или плодове като банан, за да улесните стомаха.

Продължение

Мислете отвъд чантата

Хората са склонни да мислят за закуските като за чипс, крекери или предварително опаковани продукти, които виждате в автоматите. Но тези храни няма да подхранват децата много дълго, особено когато са физически активни. Диетоложката Кейти Фераро казва, че закуските могат да бъдат мини-ястие, като половин сандвич или малка купа зърнени храни, за да дадат на децата енергията, от която се нуждаят.

Тя предлага пълнозърнест багъл с хумус и нарязани краставици, които осигуряват протеини и здравословни мазнини. Това кара детето ви да се чувства по-сито за по-дълго, отколкото обикновеният бял геврек.

Фъстъчено масло и банан върху пълнозърнест хляб или сандвич с ядково масло с резенчета ябълка също могат да помогнат на децата да се чувстват сити, като същевременно им дават протеини и сложни въглехидрати.

Повече зеленчуци и плодове

Плодовете и зеленчуците са важни източници на хранителните вещества, от които се нуждаят всички деца, така че могат да бъдат ключова част от балансираните закуски. Номерът е да ги направите по-достъпни.

„За моите деца се опитах да направя плодовете лесни“, казва Вайс, майка на две деца. „Това е най-добрата бърза храна в природата. Бих опаковал нещо като клементина или мандарина, които лесно се обелват.