• Home
 • healthblog
 • Bakuchiol е по-нова съставка против стареене, получена от растителен екстракт

Bakuchiol е по-нова съставка против стареене, получена от растителен екстракт

Bakuchiol е по-нова съставка против стареене, получена от растителен екстракт

За съжаление не се препоръчва по време на бременност и кърмене, както другите форми на витамин А. Тъй като количеството ретинол, преминаващо през кожата в кърмата, не е установено, е трудно да се каже какъв ефект ще има върху бебето.

Тъй като няма категорични данни или проучвания за локална употреба на ретинол или орален ретиноид по време на кърмене, по-добре е да бъдете внимателни и да го избягвате. Не си струва да рискувате здравето на детето си за ползи против стареене. Трябва да избягвате използването на каквато и да е форма на продукти за грижа за кожата с ретинол, като кремове с ретинол и серуми с ретинол, докато кърмите вашето бебе или малко дете. Има по-безопасни алтернативи за употреба по време на кърмене, които трябва да обсъдите с Вашия лекар.

Рискове от приема на ретинол по време на кърмене

Тъй като не са провеждани проучвания върху бебета, тестващи ретинол по време на кърмене, точните рискове не са известни. Знаем, че консумацията на ретиноиди по време на бременност ще доведе до умствени и физически вродени дефекти. Не е известно колко ретинол се предава в кърмата и дали е достатъчно, за да причини вреда; следователно, за безопасността на бебето, най-добре е да избягвате употребата му по време на кърмене.

Други съставки за грижа за кожата, които трябва да избягвате, докато кърмите

Много дерматолози също препоръчват да се избягват други съставки за грижа за кожата, докато кърмите, като хидрохинон, химически слънцезащитни продукти и парабени.

Хидрохинонът съдържа потенциално причиняваща рак съставка, което доведе до забраната му в Европа.

Някои химически слънцезащитни продукти са свързани с разрушаването на хормоните и намесата в регулирането на естрогена, но не е ясно дали се намира в кърмата.

Парабените могат да се абсорбират в кръвния поток и са свързани с ендокринни проблеми; обаче не е известно със сигурност дали влиза в кърмата.

Безопасни алтернативи на ретинол по време на кърмене

Има няколко по-безопасни алтернативи на използването на ретинол по време на кърмене. Препоръчително е да ги обсъдите с Вашия лекар, преди да ги започнете, за да сте сигурни, че са безопасни за Вас. Тези алтернативи включват гликолова киселина, азелаинова киселина, витамин С, хиалуронова киселина и бакучиол.

Гликолова киселина

Гликоловата киселина е алфа-хидрокси киселина, която ексфолира мъртвите кожни клетки. Може да помогне за подобряване на фините линии и бръчки, да избледнее кафявите петна и да отпуши порите. Обикновено се счита за безопасно по време на кърмене, ако се използва в по-ниски концентрации (<10%) и не върху или около зърната.

Азелаинова киселина

Азелаиновата киселина е естествено съединение, намиращо се в някои видове зърно. Може да ексфолира, за да избледнее кафявите петна, да подобри фините линии и да отпуши порите. Също така е ефективно лечение на акне след раждане.

Витамин Ц

Витамин С е мощен антиоксидант, който помага да защитите кожата си от вредните слънчеви лъчи. Подпомага производството на колаген за подобряване на фините линии, бръчките и еластичността на кожата. Освен това витамин С помага за избледняване на кафяви петна от увреждане от слънцето.

Хиалуронова киселина (HA)

Хиалуроновата киселина (HA) не се държи като традиционната киселина. Това е естествено вещество, присъстващо в телата ни, което действа като овлажняващ овлажнител. НА има невероятната способност да свързва 1000 пъти теглото си във вода. Използването му веднага ще изпълни кожата ви и ще ви даде по-младежки вид. ХК е една от основните съставки в много дермални пълнители.

Бакучиол

Bakuchiol е по-нова съставка против стареене, получена от растителен екстракт. Проучванията показват еднаква ефикасност против стареене на ретинола, но без страничните ефекти на дразнене и вредните ефекти върху бебето. Може да помогне за изсветляване на кафяви петна и подобряване на фините линии и бръчки.

Подмишниците ви обикновено са приблизително в същия цвят като останалата част от кожата ви; въпреки това, те могат да потъмнеят при някои пациенти. В повечето случаи е доброкачествен.

Ключови изводи:

 • Тъмните подмишници са резултат от увеличаване на производството на меланин от меланоцитите в кожата.
 • Трябва да бъде оценено от лекар, за да се определи дали има основна причина.
 • Генетиката, дразненето, алергичните реакции и acanthosis nigricans могат да причинят тъмни подмишници.
 • Лечението на тъмните подмишници включва премахване на основната причина, кремове с рецепта, избелващи кремове без рецепта, пилинг, лазери и дермабразио.

За тези, които се притесняват или се притесняват от това, най-добре е да го обсъдят с вашия дерматолог, който може да предложи някои възможности за лечение, които да ви помогнат.

Защо подмишниците потъмняват?

Производството на меланин от меланоцитите в кожата е отговорно за цвета на кожата ни. Меланоцитите се намират главно в горния слой на кожата, наречен епидермис. Когато има повишено производство на меланин, кожата ни потъмнява.

Какво причинява тъмните подмишници?

Изключително важно е да откриете причината за вашите тъмни подмишници, за да можете да я лекувате ефективно и да се уверите, че не се дължи на някакво основно медицинско състояние. Повечето пъти прости промени могат да помогнат за избледняване на тъмните подмишници. Въпреки това, някои основни медицински състояния, които причиняват тъмни подмишници, могат да имат сериозни последици, ако не бъдат лекувани своевременно и ефективно. Важно е да посетите Вашия лекар, ако забележите, че подмишниците Ви потъмняват.

Генетиката играе голяма роля в развитието на тъмните подмишници. Ако в семейството ви има тъмни подмишници, вие сте податливи на появата им. Освен това по-тъмните типове кожа са изложени на повишен риск от потъмняване на подмишниците.

Една от най-честите причини за тъмни подмишници е хроничното дразнене или триене. Дразненето може да бъде причинено от използване на неправилни продукти, кола маска, бръснене с тъп бръснач, ежедневно бръснене или бръснене без крем за бръснене може да бъде дразнещо. Тесните дрехи и затлъстяването причиняват триене на кожата, което води до раздразнение и последващо потъмняване на кожата.

Освен продуктите, които дразнят кожата на подмишниците, някои продукти могат да предизвикат и алергични реакции. Възпалението от обрива води до потъмняване на кожата, известно също като постинфламаторна пигментна промяна (PIPA). Пациентите с чувствителна кожа са изложени на повишен риск.

Бактериални, гъбични и гъбични инфекции в подмишниците също могат да доведат до потъмняване на кожата в тази област. Подмишниците са тъмно, влажно място, благоприятно за отглеждане на микроби. Възпалението от инфекцията е това, което кара кожата да потъмнява.

Acanthosis nigricans е състояние на кожата, което причинява потъмняване на подмишниците. Обикновено е свързано с повишаване на нивата на инсулин в организма. Повишените нива на инсулин също се свързват със затлъстяване, диабет, синдром на поликистозни яйчници, употреба на стероиди и дори някои видове рак на стомашно-чревния тракт.

Как се третират тъмните подмишници?

Най-ефективното лечение на тъмните подмишници е насочено към основната причина и я коригира. За целта ще трябва първоначално да посетите вашия първичен лекар, за да определите какво причинява потъмняването на кожата. След получаване на вашата медицинска история и извършване на физически преглед, лекарят може да пожелае да назначи лабораторни тестове, за да помогне за определяне на причината.

Ако причината е дразнене, трябва да определите какво дразни кожата ви и да го отстраните. Ако сте с наднормено тегло, опитайте се да отслабнете чрез правилна диета и упражнения. Ако виновникът е епилацията, използвайте крем за бръснене и нова остра самобръсначка всеки път, когато се бръснете. Освен това се бръснете по-рядко. Някои избират лазерна епилация вместо бръснене или кола маска. Също така е важно да използвате овлажнител след бръснене, за да успокоите и успокоите зоната. Трябва да носите само широки дрехи.

Ако някой от вашите продукти предизвиква алергична реакция, трябва да определите кой и да спрете да го използвате. Вашият лекар може да нареди тестване с пластир, за да помогне за определяне на виновника. Ако имате чувствителна кожа, придържайте се към продукти за подмишниците, които не съдържат оцветители или аромати. Препоръчително е също да направите точков тест на продукта преди употреба. Вашият лекар може да предпише локален или перорален стероид за успокояване на обрива.

Ако сте склонни към инфекции, използването на антибактериални сапуни в областта на подмишниците и поддържането им сухи може да помогне за предотвратяване на инфекции. Вашият лекар може да вземе култура, за да определи кой микроб причинява инфекцията. След като виновникът бъде открит, Вашият лекар ще Ви предпише локално или перорално лекарство за унищожаване на микроба, който причинява инфекцията.

Ако имате acanthosis nigricans, Вашият лекар ще трябва да определи дали е от затлъстяване, диабет, лекарства или рак. Това може да изисква допълнителни тестове. Правилната диета и упражнения могат да помогнат при затлъстяване и диабет. Ако сте диабетик, ще ви трябват лекарства, за да го държите под контрол и да избегнете допълнителни усложнения. Ако причината са лекарства, Вашият лекар може да е в състояние да ги смени с нещо, което няма да причини потъмняване на подмишниците. И накрая, ако ракът го причинява, туморът ще трябва да се лекува.

Ако първопричината е решена и подмишниците ви все още са тъмни, има други възможности за лечение за изсветляване на кожата. Локалните и минимално инвазивните процедури могат да помогнат. С постоянна ежедневна употреба, кремове с рецепта и без рецепта могат да помогнат за избледняване на тъмнината. Дори процедурите ще отнемат време за изсветляване на кожата. Ето някои възможности за лечение за изсветляване на кожата:

 • Кремове с рецепта (ретиноиди, калципотриен и хидрохинон).
 • Химически пилинг.
 • Избелващи кремове без рецепта, съдържащи женско биле, коджикова киселина и ниацинамид.
 • Дермабразио.
 • Лазер.

Докато повечето случаи на тъмни подмишници са доброкачествени, някои може да са причинени от основно медицинско състояние или рак. Ако сте развили тъмни подмишници, накарайте Вашия лекар да ги оцени и да определи дали са необходими допълнителни изследвания. Вашият дерматолог може да ви помогне да намерите правилното лечение, за да избледнеете тъмната кожа и да повишите самочувствието си.

Мислите, че масажите са само за възпалени мускули и релаксация? Помисли отново! Масажите на лицето набират популярност. Те могат да поддържат здрава кожа и могат да подобрят външния вид на кожата ви. Най-добрата част? Масажът на лицето може да се извършва професионално или у дома.

Ключови изводи:

 • Има много видове масаж на лице в зависимост от вашите цели и нужди.
 • По време на масажа на лицето могат да се използват различни инструменти и лубриканти, за да се подобрят ползите от масажа.
 • Има много предполагаеми ползи от масажите на лицето, като подмладяване на лицето, релаксация и облекчаване на стреса и облекчаване на болки в синусите, TMJ, главоболие и белези.
 • Масажът на лицето е сравнително безопасен, но при някои може да има странични ефекти, включително алергични реакции, дразнене, инфекция, болка и огнища на акне.
 • Липсват големи рандомизирани контролирани проучвания, които да подкрепят много от тези твърдения.
 • Масажът на лицето не е заместител на козметична хирургия или процедури, като ботокс, филъри и лазери.

Какви са различните видове масаж на лице?

Има много различни видове масаж на лице и изборът може да бъде непосилен! Можете да опитате всички видове масаж, за да намерите кой е най-подходящ за вас.

За повече информация – https://normadex-official.top/bulgaria/ .

Contents