Seks razlike u CoviD-19

Seks razlike u CoviD-19

Covid-19 međusobno pogađa ljude, u pogledu infekcije virus SARS-COV-2 i stopama smrtnosti. U ovoj posebnosti fokusiramo se na neke od spolnih razlika koje karakterišu ovu pandemiju.

Svi podaci i statistika temelje se na javno dostupnim podacima u trenutku objave. Neke informacije mogu biti zastarjele. Posjetite naš Coronavirus Hub i pratite našu stranicu ažuriranja uživo za najnovije informacije o Covid-19 Pandemic.

Postoji mnogo načina na koji sama pandemija utječe na svakodnevni život ljudi, a rod – shvaćeno kao ansambl društvenih očekivanja, normi i uloga koji se družimo s muškarcem, ženama, trans – Ili nebinjska osoba – igra masovni deo.

Na društvenom nivou, Covid-19 je na primjer utjecao na CIS i Transwomen, na primjer, drugačije na način na koji ima cinzena, prenose i neindinaciju. Reproduktivna prava, donošenje odluka oko pandemije i nasilja u porodici samo su ključna područja u kojima pandemija negativno utječe na žene.

Međutim, razlike u seksu – shvaćene kao biološke karakteristike koje se družimo sa spolom koji je dodijeljen pri rođenju – također igraju nespornu ulogu u epidemiji ili pandemiju.

Dok su seks i spol, vjerojatno, neraskidivo povezani u zdravstvenoj zaštiti, kao u svakom drugom području naših života, u ovoj posebnoj značajki, fokusirat ćemo se prvenstveno na stope infekcije od SARS-COV-2 i Stope smrtnosti koje su naveli – 19 uzroka, razgrađeni po spolu.

U specijalizovanoj literaturi, ovi efekti spadaju pod kišobran “primarnim efektima” pandemije, dok “sekundarni utjecaj” pandemije ima dublje socijalne i političke implikacije.

Kroz cijelu značajku koristimo binarni pojmove ‘čovjeka’ i ‘Ženu’ da tačno odražavaju studije i podatke koje koriste.

Podaci o razdvajanju seksa koji nedostaju

Prije nego što se dublje zalijepite u objekt seksualnih razlika u Covidu-19, vrijedno je napomenuti da je slika dužna da bude nepotpuna, kao što nisu sve zemlje oslobodili su svoje podatke o razdvajanju spola.

Izvještaj koji se pojavljuje na blogu časopisa BMJ Global Health 24. marta 2020. godine, pregledao je podatke iz 20 zemalja koji su imali najveći broj potvrđenih slučajeva HID-19 u to vrijeme detonic tablete za mršavljenje.

od ovih 20 zemalja, “Belgija, Malezija, Holandija, Portugal, Španija, Velika Britanija, i Sjedinjene Američke Države” nisu pružili podatke koji su bili “raščlanjeni” ili razgrađeni, po seksu.

u to vrijeme su autori izvještaja BMJ-a žalili na ove zemlje i druge da pruže određene podatke o seksu.

Anna Purdie, sa University College London, Ujedinjeno Kraljevstvo, i njene kolege, primijetili su: “Odlukujemo odluku italijanske vlade za objavljivanje podataka koji su u potpunosti raščlanjeni. Druge zemlje […] Još uvijek ne objavljuju nacionalne podatke na ovaj način. Razumijemo, ali žalimo zbog ovog nadzora. ”

“Na minimumno, hitno pozivamo na zemlje da javno prijavljuju broj dijagnosticiranih infekcija i smrtnih slučajeva po seksu. U idealnom slučaju, zemlje bi se raznijele i svoje podatke o testiranju po spolu. ”

– Anna Purdie i sur.

Od tada su zemlje koje uključuju Belgiju, Holandiju, Portugal i Španiju, na raspolaganju svoje podatke.

U.K. napravio je samo dio dostupnih podataka o raščlanjivanju spola – za Englesku i Walesu, bez pokrivanja Škotske i Sjeverne Irske – dok su Malezije i SAD-u uopšte učinili svoje podatke o razdvajanju spola .

U vrijeme pisanja ovog članka, SAD još uvijek nisu objavili svoje podatke o razdvajanju spola uprkos zemlji koji imaju najveći broj Covid-19 slučajeva na svijetu.

Za više informacija o sigurnosnim istraživanjima i resursa za zdravlje muškaraca posjetite našu namjensku središte.

više nego dvostruko verovatnije da će umrijeti

Global Health 5050, organizacija koja promoviše ravnopravnost spolova u zdravstvu, zaokružila je ukupne i djelomične podatke koji su dostupni od zemalja sa Najveći broj potvrđenih slučajeva izviđenja – 19.

According to their data gathering, the highest ratio of male to female deaths, as a result of COVID-19, is in Denmark and Greece: 2.1 to 1.

In these countries , Muškarci su više nego dvostruko vjerovatnije da će umrijeti od Covid-19 kao žene. U Danskoj je 5,7% od ukupnog broja slučajeva potvrđenih među muškarcima rezultiralo smrću, dok je 2,7% žena sa potvrđenim Covid-19 umrlo.

U Republici Irskoj, omjer smrtnosti muškog za žensko je 2 do 1, dok Italija i Švicarska imaju 1,9 do 1 omjer.

Najveći paritet između zemalja iz zemalja koje su podnijeli puni skup podataka su Iran, sa 1,1 do 1, a Norveška, sa 1,2 do 1.

% žena pacijenata je umrlo, u poređenju sa 5,9% muškaraca. U Norveškoj tih brojeva iznose 1,3%, odnosno 1,1%.

Kina ima omjer 1,7, sa 2,8% žena koji su umrli, u poređenju sa 4,7% muškaraca.

Infekcijske cijene kod žena i muškaraca

Pored stranaca bočne stope infekcije između spolova ne objašnjava veću stopu smrtnosti kod muškaraca, niti ima dovoljno podataka na raspolaganje Nacrtajte zaključak o stopama infekcije razbijene po spolovima.

Međutim, vrijedi napomenuti da su u Danskoj, gdje su muškarci više nego dvostruko više nego što će umrijeti od Covid-19 kao žene, udio žena koje su virus iznosile 54%, dok je muškaraca bio 46%.

Nasuprot tome, u Iranu, gdje je omjer smrtnih slučajeva muškaraca i žena manje drugačiji (1,1 do 1), samo 43% slučajeva u poređenju sa 57% slučajeva u muškarcima.

Dok ne znamo udio ljudi iz svakog seksa koji zdravstveni radnici testiraju, bit će teško u potpunosti tumačiti ove brojke.

Što radimo do sada je to što, ukupno devet od 18 zemalja koje su pružile potpune podatke o razdvajanju spola imaju više HID-19 slučajeva među ženama nego što rade među ljudima. Šest od 18 zemalja ima više slučajeva među muškarcima nego što rade među ženama.

Norveška, Švedska i Njemačka imaju omjer slučaja od 50-50%.

Ostale zemlje u kojima je više žena razvilo CoviD-19 uključuju:

 • Švicarska (53% žena do 47% muškaraca)
 • Španija ( 51% do 49%)
 • Holandija (53% do 47%)
 • Belgija (55% do 45%)
 • Južna Koreja (60% do 40%)
 • Portugal (57% na 43%)
 • Kanada (52% do 48%)
 • Republika Irska (52% do 45%)

Grčka, Italija, Peru, Kina i Australija sve imaju veći broj potvrđenih slučajeva među muškarcima nego ženama.

Zašto muškarci vjerovatnije umrijeti?

Dio objašnjenja zato što se čini da novi koronavirus uzrokuje da se teže bolest kod muškaraca padne na biološke razlike u seksu.

Ženski urođeni imunološki odgovor igra ulogu. Stručnjaci se slažu da postoje seksualne razlike, poput seksualnih kromosoma i seksualnih hormona, koji utječu na to kako imunitet osobe reaguje na patogen.

Kao rezultat toga, “Žene su općenito sposobne montirati snažnije imunološki odgovor na infekcije [i] vakcinacije”. Sa prethodnim koronavirusima, konkretno, neke studije miševa sugerirale su da hormonski estrogen može imati zaštitnu ulogu.

Na primjer, u gornjoj studiji, autori napominju da je u muškim miševima postojao “bujan, ali neefikasan odgovor citokina”. Citokini su odgovorni za oštećenje tkiva unutar pluća i curenja iz plućnih krvnih žila.

estrogeni suzbijaju fazu eskalacije imunološkog odgovora koji dovodi do povećanog izdanja citokina. Autori su pokazali da su ženski miševi tretirani estrogenom receptorom antagonist umrli blizu iste stope kao i muški miševi.

Kao što su neki istraživači primijetili, životni stil, poput potrošnje pušenja i alkohola, koji se obično pojavljuju među muškarcima, također mogu objasniti sveukupne veće stope smrtnosti među muškarcima.

Nauka je dugo povezana takva ponašanja sa uvjetima koje sada znamo da će negativno utjecati na ishod bolesnika sa CoviD-19 – kardiovaskularne bolesti, hipertenziju i hroničnim uvjetima pluća.

Zašto bi žene mogle biti više u riziku

s druge strane, činjenica da su društva tradicionalno postavila žene u ulogu njegovatelja – i nastavljaju da se nastavljaju pretežno – i Činjenica da je velika većina zdravstvenih radnika žena mogla da ih postave na veći rizik od ugovaranja virusa i mogu objasniti veću stopu infekcije u nekim zemljama.

Analiza 104 zemlje od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) otkrila je da “žene predstavljaju oko 70% zdravstvene radne snage”. U Kini žene čine više od 90% zdravstvenih radnika u provinciji Hubei.

Ovi podaci naglašavaju “rodno prirodu zdravstvene radne snage i rizik da pretežno ženski zdravstveni radnici nastaju”, napišite autore izvještaja o “rodnoj utjecaji” pandemije koji se pojavljuju u lancetu.

Iako još ne možemo izvući definitivne zaključke jer podaci o razdvajanju polova još uvijek nisu dostupni iz svih pogođenih zemalja, izveštaj lanceta gleda na prethodne epidemije za tragove.

“Zapadno afrički izbijanje bolesti virusa ebole 2014,” autori pišu “,” rodne norme značilo je da će žene imati veću vjerojatnost da će se virus zaraziti virusom, s obzirom na svoje prevladavajuće uloge kao negovateljice u porodicama i kao frontline zdravstveni radnici. ”

Autori također pozivaju na vlade i zdravstvene ustanove da ponude i analiziraju podatke o seksu i rodnim razlikama u pandemiji.

Zašto su podaci o razdvajanju polova hitni

Izvještaj u lancetu glasi: “Prepoznajući u mjeri u kojoj epidemije bolesti utječu na žene i muškarce različito je temeljni korak za razumijevanje primarnog i Sekundarni efekti hitne pomoći na različite pojedince i zajednice i za stvaranje efikasnih, pravičnih politika i intervencija. ”

Na primjer, identificiranje ključne razlike zbog kojih žene otpornije za infekciju mogu pomoći u stvaranju lijekova koji i jačaju imuni odgovor na virus.

osmišljavanje politika i strategije intervencije koje smatraju potrebama žena koje rade kao frontline zdravstveni radnici mogu pomoći u sprečavanju veće stope infekcije koje vidimo među ženama.

Konačno, muškarci i žene imaju različito reagiraju na potencijalne cjepiva i tretmane, tako da je pristup podacima o razdvajanju seksa ključni za provođenje sigurnih kliničkih ispitivanja.

kao Anna Purdie – ko takođe radi na globalnom zdravlju 5050 – i njene kolege sažeti u svom članku “, podaci o razdvajanju spola su neophodni za razumijevanje raspodjele rizika, infekcije i bolesti u stanovništvu i u kojoj mjeri seks i spol utječu na kliničke ishode. ”

“Razumijevanje spola i spola u odnosu na globalno zdravlje ne bi se trebalo gledati kao neobavezni dodatak, već kao osnovna komponenta osiguravanja efikasnih i pravednih nacionalnih i globalnih zdravstvenih sistema koji rade za sve. Nacionalne vlade i globalne zdravstvene organizacije moraju se hitno suočiti sa ovom stvarnošću. ”

– Anna Purdie et al

Za ažuriranja uživo na najnovijim razvojem u vezi s romanom koronavirusom i Covidom, kliknite ovdje.

 • Muška zdravlja
 • Javno zdravlje
 • gripa / hladna / sari
 • Žensko zdravlje / ginekologija
 • Zdravstvena kapitala

Contents