• Home
 • healthblog
 • Акупресурата помага ли да индуцира труд?

Акупресурата помага ли да индуцира труд?

Акупресурата помага ли да индуцира труд?

Много традиционни източници препоръчват да се избягва стимулирането на LI4 по време на бременност поради опасения, че той може да предизвика труд.

Докато изследванията не са показали категорично, че прилагането на натиск върху LI4 може да индуцира работна ръка, някои резултати предполагат, че масажирането Тази точка може да помогне при трудова болка.

SP6

SP6 точката е от вътрешната страна на крака точно над глезена. Традиционните практикуващи свързват това място с здравето на далака.

Изследванията предполагат, че акупресурата на SP6 може да съкрати продължителността на труда и да намали трудовата болка.

BL32

BL32 е по средата на пътя между долния гръбначен стълб и трапчинката на дупето. Натискането му може да доведе до изтръпване на изтръпване.

Изследванията от 2017 г. установяват, че акупресурата тук не предизвиква или скъсява труда, но са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези резултати.

BL60

Хората могат да намерят BL60 в горната част на ахилесовото сухожилие точно зад глезена. Някои хора използват тази точка на натиск, за да облекчат болката по време на първия етап на труда. Проучване от 2017 г. установи, че не успява да помогне за предизвикване на труд.

Акупресурата помага ли да предизвиква труд?

Хората използват акупресура повече от 2000 години. Западните изследователи обаче едва наскоро се заинтересуват от тази практика, така че изследванията за неговата ефективност са ограничени.

Ограничените изследвания не предполагат непременно, че акупресурата не работи. Вместо това това означава, че няма достатъчно клинични доказателства, показващи, че акупресурата работи по -добре от плацебо или друго лекарство.

Прегледът от 2017 г. не установи ясни доказателства, че акупресурата може да предизвика труд. В сравнение с фалшивата контрола, акупресурата не предизвиква работна ръка, не намалява дължината си или подобрява резултатите си.

Друг преглед от 2017 г. също заключи, че акупресурата не предизвиква работна ръка. Резултатите от някои проучвания, включени в прегледа, предполагат, че акупресурата може да съкрати труда или да намали болката. Авторите обаче предупреждават, че са необходими повече изследвания, за да се установи неговата ефективност.

Малко проучване от 2010 г. установи, че използването на акупресура върху точката на SP6 може да намали продължителността на активния труд. 60 -те участници, които са имали акупресура за 30 минути по време на контракции, са прекарали средно 252,37 минути в активен труд. Средният труд на жените, които не са получили акупресура, е почти двойно по тази дължина на 441,38 минути. Акупресурата също помогна за намаляване на тежестта на болката в труда.

Проучване от 2017 г. на 162 жени оцени дали акупресурата може да предизвика труд в рамките на 96 часа. Участниците са получили или акупресура, срамна акупресура или никакво специално лечение. Няма значителни разлики между трите групи, което предполага, че акупресурата нито предизвиква труд в този период от време, нито подобрява резултатите от труда.

Рандомизирано проучване за 2014 г. в сравнение с жените, които са използвали акупресионна точка LI4 по време на труда с тези, които не са го направили. Жените, които са имали акупресура, са имали статистически значимо намаляване на болката в сравнение с тези, които не са го направили. Въпреки това, акупресурата не е съкратила продължителността на труда по време на това изпитване.

Заслужава да се отбележи, че дори изследванията, които не са намерили акупресурата за ефективно, не е разкрило никакъв риск за бременната жена или развиващото се бебе. Следователно, акупресурата вероятно е безопасна за повечето бременни жени да използват под надзора на лекар или акушерка.

Безопасност

Ако човек желае да опита акупресура, той може да масажира тези четири налягания Точки преди лейбъристите, стига бременността безопасно да напредне до края на третия триместър.

Също така е безопасно да се масажират тези точки по време на труда, за да се опитате да намалите болката. Въпреки това, жените с анамнеза за кървене или усложнения на бременността трябва да се консултират с лекар или акушерка, преди да опитат акупресура или друго естествено средство за защита.

Обобщение

Изследвания на акупресурата, за да предизвикат труд или да подобрят бременността Резултатите са сравнително нови. Докато шепа проучвания предполагат, че тя не работи, други проучвания намекват за потенциалната му ефективност.

Без повече изследвания, не е възможно да се знае със сигурност дали акупресурата може безопасно или ефективно да индуцира труд.

Жените, които се интересуват от опит за акупресура, първо трябва да говорят с медицински специалист. Повечето доказателства сочат, че този метод е безопасен, стига жената да е близо 40 седмици бременност.

Въпреки това, хората не трябва да използват акупресурата като алтернатива на основната медицина, особено когато има убедителна медицинска причина за предизвикват труд.

 • Бременност/акушерство
 • Здравословно/гинекология на жените

Остра миелобластична левкемия: разпространение, причини, лечение и перспектива

Острата миелобластична левкемия (AML) е друго име за остра миелоидна левкемия. AML се отнася до група ракови заболявания на кръвта и костния мозък.

Според Американското дружество за борба с рака (ACS), AML е един от най -често срещаните видове левкемия при възрастни, но все още е сравнително сравнително рядко. Той представлява 1% от диагнозите на рака в Съединените щати.

Тази статия ще обсъди какво е AML, другите му имена, рискови фактори и колко ранна диагностика и лечение могат да повлияят на перспективите за хората със състоянието.

Какво е AML?

AML, който медицинските експерти също наричат ​​остра миелоидна левкемия, е uromexil forte капсули вид рак на кръвта, засягащ белите кръвни клетки.

„Остра остра ”Означава, че левкемията расте бързо и бързо напредва. За разлика от това, левкемия, която прогресира по -бавно, се нарича хронична левкемия.

левкемията произтича от проблем с това как кръвните клетки се развиват вътре в костния мозък. Повечето кръвни стволови клетки се развиват в два вида кръвни клетки: лимфоидни и миелоидни клетки.

лимфоидните клетки стават бели кръвни клетки, известни като лимфоцити. Миелоидните клетки могат да узреят в червени кръвни клетки, тромбоцити или други видове бели кръвни клетки. Здравните експерти се отнасят до миелоидни клетки, които се превръщат в бели кръвни клетки като миелобласти.

С AML, серия от мутации в ДНК на миелобласт променя начина, по който се развива клетката. Вместо да се превърне в здрава бяла кръвна клетка, миелобластът продължава да се репликира. Голям брой от тези анормални клетки се натрупват в костния мозък и влизат в кръвта. В резултат на това миелобластите изтласкват здрави кръвни клетки, които тялото трябва да функционира правилно.

има ли други имена?

Според националната организация за редки разстройства, „Остра остра Миелоидната левкемия ”е по -често срещано име за състоянието, отколкото„ AML “. Имената за AML включват:

 • Остра гранулоцитна левкемия
 • Остра миелоцитна левкемия
 • Остра миелогенна левкемия
 • Остра нелимфоцитна левкемия

Какви фактори правят AML по -вероятно да се развие?

ACS изчислява, че през 2021 г. 20 240 души в САЩ ще получат диагноза AML. Повечето от тези случаи ще засегнат възрастните, тъй като средната възраст при диагнозата е 68 години.

Според ACS рискът от живота на човек от развитие на AML е около 0,5%. Рискът от живот от 0,5% е еквивалентен на 1 от всеки 200 души в САЩ, развиващи състоянието през живота си.

Факторите, които причиняват AML, се различават между хората. Докато всеки може да развие AML, рискът се увеличава с възрастта. Това е така, защото ДНК мутациите са по -чести при възрастни възрастни.

Освен това, мъжете са малко по -склонни да развият състоянието, отколкото жените.

Според ACS, други рискови фактори включват:

 • Дългосрочна експозиция на определени химикали, включително бензол и формалдехид
 • Някои химиотерапевтични лекарства
 • Експозиция на радиация с висока доза
 • Някои генетични синдроми, като синдром на Даун
 • Имайки близък член на семейството със състоянието

AML диагностика

поотделно, симптомите на AML са неспецифични , и е обичайно човек с AML да ги сбърка за тези на други, по -малко сериозни здравословни проблеми.

Симптомите на AML могат да включват:

 • Често инфекции
 • Лесно натъртване
 • Слабост или умора
 • кървящи венци
 • Усещане за пълнота в корема

Ако лекар подозира, че човек има AML, ще препоръча пълна кръвна картина, за да установи как Много от всеки тип кръвни клетки циркулират в кръвта.

Индивидите с AML могат да имат голям брой анормални клетки или нисък брой здрави клетки в циркулация. Нещо повече, много хора с AML имат нисък брой от всички циркулиращи клетки, тъй като костният мозък прави само анормални клетки, които се забиват в костния мозък.

Лекарите могат също да събират проби от костен мозък, тъй като тук е мястото, където е мястото Повредените миелобласти произхождат. За да изследва костния мозък, лекар ще извърши биопсия и аспирация на костния мозък.

По време на процедурата те ще събират както течна, така и твърда проба от костен мозък, обикновено от таза, за да открият анормални миелобласти и допълнително анализирайте генетичния си състав.

Лекарите диагностицират AML, ако повече от 20% от клетките в кръвта или костния мозък са миелобласти. Необходими са допълнителни тестове за диагностициране на подтипа на AML, което ще ви помогне да се определят най -подходящите възможности за лечение.

AML лечение

Лекарите приспособяват лечението на AML за всеки индивид в зависимост от цялостното здраве на човек, Възраст и подтипа AML имат.

Първият етап на лечение е фазата на индукция. Целта е да се намали броят на миелобластите и да се изпрати ракът в ремисия.

Вторият етап на лечение е фазата на консолидация, която включва по-нататъшни интензивни лечения, които имат за цел да запазят левкемията в дългосрочна ремисия.

Според Националния раков институт (NCI), основните видове лечение на AML през двете фази включват:

 • Химиотерапия
 • лъчева терапия
 • Химиотерапия с трансплантация на стволови клетки
 • Целева терапия
 • Други лекарствени лечения

Лекарите също лекуват страничните ефекти на лечението , като гадене и загуба на кръвни клетки.

перспективи

ACS посочва, че 2 на 3 души, които получават химиотерапевтично лечение за AML, преминават в ремисия.

В момента в момента , 5-годишният процент на преживяемост е 29,5%, според доклада на NCI. Въпреки това, много левкемии ще се рецидивират след постигане на първоначална ремисия, което изисква по -нататъшно лечение.

NCI отбелязва, че процентът на преживяемост се подобрява година след година между 2010 и 2019 г.

, когато AML не се засилва Влезте в ремисия със стандартни лечения, лекарят може да предложи човек с AML да участва в клинично изпитване.

Научете повече за клиничните изпитвания тук.

Резюме

AML е вид рак, който започва в кръвните стволови клетки в костния мозък. A more common name for the condition is acute myeloid leukemia.

There are several subtypes of AML, and the treatment and outlook will depend on the subtype of the condition, as well as a person’s age and overall health at Диагноза.

 • Кръв/хематология
 • Рак/онкология

ADHD more likely in children with asthma or allergies

Children with a history of asthma and various allergies may be at higher risk of developing ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), according to a study published in the Списание Annals of Allergy, Asthma и имунология.

Изследователи от Бостън и Холандия проведоха проучване за контрол на случаите сред момчета от базата данни за общи практики на Обединеното кралство (GPRD). Авторите на изследването анализираха 884 момчета с ADHD и 3,536 момчета без разстройството.

Резултатите от анализа показват, че на момчетата с ADHD, 34% страдат от астма, а 35% имат вид алергично разстройство.

В сравнение с момчетата без ADHD, тези, които са имали диагнозата, са по -склонни да имат:

 • Медицинска история на астма
 • предписания за антихистамини.

Проучването установи, че други често срещани експозиции, по -очевидни при страдащите от ADHD, са непоносимост към краве мляко, а рецепти от категориите лекарства – антиастматици, респираторни кортикостероиди, локални стероиди, антибактерии и антигъбични.

Авторите на изследването Коментар:

„Въпреки възможните ограничения, присъщи на наблюденията, това проучване предоставя подкрепа на възникващите доказателства, че ADHD от детството е свързан с атопични заболявания и импетиго.“

Според Американския колеж по алергия, астма и имунология (ACAAI), астма и алергии, които обикновено се изпълняват в семействата.

Те заявяват, че ако и двамата родители имат алергия, детето има 75% шанс да развие алергия, в сравнение с 10-15% шанс, ако нито един родител няма алергия. Астмата също е свързана с алергични нарушения, като между 60 и 80% от децата с астма също страдат от алергии.

Предишни изследвания, от Центъра за медицински изследвания (MRC) в Кардифския университет в Уелс, казват, че генетиката играе роля в ADHD.

Авторите на това най -ново проучване казват, че са необходими по -нататъшни изследвания, за да се разберат основните механизми на връзката между ADHD и алергии и лекарства за тях, както и за оценка на целевите превантивни, диагностични и терапевтични интервенции.

Gailen Marchall, главен редактор на Annals of Allergy, Asthma и имунология, предупреждава, че това изследване не трябва да възпира астма и страдащите от алергия да приемат лекарствата си. Той казва:

„Необходими са по -нататъшни изследвания, за да се разбере защо изглежда има повишен риск от развитие на ADHD при деца с алергия и астма.

лекарствата за тези състояния далеч надвишават рисковете и могат да бъдат животоспасяващи в някои условия. Лечението не трябва да бъде спряно, освен ако не се съветва от сертифициран алерголог. “

 • ADHD/ADD
 • Педиатрия/детско здраве

ADHD: По -малките деца могат да бъдат свръхдиагностицирани ‘

Разстройството на хиперактивността с дефицит на вниманието засяга милиони деца в Съединените щати всяка година. Въпреки че все още не се знае какво причинява състоянието, учените са посочили различни рискови фактори. Новите изследвания предполагат, че датата на раждане на детето може да повлияе на шансовете за диагностициране на състоянието.

Дефицит на дефицит на вниманието Хиперактивност (ADHD) е психическо разстройство, характеризиращо се с невнимание, хиперактивност и импулсивност, което всички пречат на ежедневно функциониране при деца.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че към 2011 г. ADHD е диагностициран при около 6,4 милиона деца на САЩ на възраст между 4-17 години.

Докато учените в момента не знаят какво причинява ADHD, изследванията показват различни рискови фактори. Изглежда, че болестта е по -често срещана сред мъжете, отколкото жените, като момчетата са повече от два пъти по -склонни да бъдат диагностицирани с ADHD.

Други рискови фактори включват генетика, мозъчни наранявания, ниско тегло при раждане, тютюн или прием на алкохол по време на бременност, както и гестационно излагане на някои токсини на околната среда.

Новите изследвания, публикувани в Медицинския журнал в Австралия, предполагат, че може да има и връзка между датата на раждане на децата и риска от получаване на диагноза ADHD.

Оценка на ефекта на датата на раждане при австралийски деца

Екип от изследователи, ръководен от д -р Мартин Уайт от Университета Къртин в Пърт, Западна Австралия, се стреми да анализира данните до година и Месец на раждане от 311 384 ученици, разделени на две 5-годишни групи.

Една група ученици е на възраст между 6-10 години и родена между юли 2003 г. и юни 2008 г., докато децата в другата група са на възраст между 11-15 години и са родени от юли 1998 г. до юни 2003 г.

От тях 5 937 деца (или 1,9 процента) са получили ADHD лекарства, като момчетата получават лекарства с по -висок процент от момичетата – 2,9 процента в сравнение с 0,8 процента, съответно.

Анализът разкри, че най -малките деца в училищен клас са по -склонни да получават лекарства за ADHD, отколкото по -възрастните си съученици.

Contents