Si shëroheni nga një gjendje kome diabetike?

Si shëroheni nga një gjendje kome diabetike?

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

koma diabetike zakonisht shkaktohet nga sheqeri shumë i lartë ose i ulët në gjak. Ky është një urgjencë mjekësore, por nëse trajtohet menjëherë, shumica e njerëzve bëjnë një shërim të plotë.

Një gjendje kome diabetike mund të prekë një person me diabet kur ata kanë nivele të larta ose të ulëta të sheqerit në gjak ose substanca të tjera në trup. Me trajtim të shpejtë, një rikuperim i shpejtë është i mundur.

Sidoqoftë, pa trajtim të hershëm, mund të jetë fatale ose të rezultojë në dëmtimin e trurit.

Mund të ndodhë me një person me diabet tip 1 ose tip 2.

Një arsye është të kesh nivele të ulëta të sheqerit në gjak. Shkaqe të tjera janë ketoacidoza dhe sindroma hiperosmolare hiperglicemike (HHS). Njerëzit me diabet kanë një rrezik më të lartë të këtyre kushteve.

Simptomat e rënda të sheqerit të pakontrolluar të gjakut që mund të vijnë para një kome diabetike përfshijnë:

 • Vështirësinë e frymëmarrjes

Rimëkëmbja nga një diabetik koma

Një mjek mund të kthejë shpejt një gjendje kome diabetike, por trajtimi varet nga lloji. Ata duhet ta bëjnë këtë sa më shpejt që të jetë e mundur për të parandaluar komplikimet.

Koma diabetike hipoglikemike: Trajtimi është me glukozë dhe glukagon të injektuar.

Koma diabetike hiperglicemike: Mjeku do të sigurojë hidratim dhe insulinë.

personi do të fillojë të shërohet shpejt pasi të fillojë trajtimi. Shumica e njerëzve bëjnë një shërim të plotë.

Sidoqoftë, nëse nuk marrin trajtim shpejt pas hyrjes në gjendje kome, mund të ketë efekte afatgjata, për shembull, një rrezik i dëmtimit të pakthyeshëm të trurit.

Pa trajtim, koma mund të jetë fatale.

Edhe nëse një gjendje kome diabetike nuk ndodh, ndikimi afatgjatë i të pasurit nivele të sheqerit në gjak që shpesh janë shumë të ulëta ose shumë të larta mund të jenë të dëmshme.

shkaqet e një koma diabetike

Ekzistojnë tre shkaqe kryesore të komës diabetike. Dy shkaqe shpesh shoqërohen me diabetin tip 1, dhe një më shpesh shoqërohet me diabetin tip 2.

diabeti i tipit 1

Një gjendje diabetike mund të ndodhë kur një nga sa vijon është e pranishme:

 • Nivele shumë të ulëta të glukozës në gjak, i njohur gjithashtu si hipoglikemia
 • Nivelet e larta të ketonit të gjakut, të njohura gjithashtu si ketoacidoza diabetike
 • /p>

 • Sheqeri shumë i ulët në gjak
 • Nivelet shumë të larta të glukozës në gjak, të njohura gjithashtu si HHS

është kur nivelet e glukozës në gjak janë shumë të ulëta (nën 70 mg/dL).

Sipas Shoqatës Amerikane të Diabeteve, një person me diabet tip 1 do të përjetojë simptoma të hipoglikemisë dy herë në javë mesatarisht.

Njerëzit me diabet tip 2 që përdorin insulinë kanë më pak të ngjarë të përjetojnë hipoglikemi, por prapë mund të ndodhë.

Hipoglikemia zakonisht ndodh vetëm tek njerëzit që marrin trajtim me insulinë, por mund të ndodhë me ilaçe orale që rrisin nivelin e insulinës në trup.

Faktorët që mund të rezultojnë në nivele të ulëta të sheqerit në gjak mund të përfshijnë:

 • Shumë ilaçe
 • Ushqim shumë pak
 • gjithashtu Shumë ushtrime
 • Një kombinim i këtyre faktorëve
 • dhe e lodhur
 • është marramendëse
 • ka një dhimbje koke

Dhe personi do të ndjehet më mirë pothuajse menjëherë.

Nëse personi nuk vëren ose vepron mbi simptomat dhe nivelet e glukozës vazhdojnë të ulen, ato do të bëhen pa vetëdije.

pavetëdija e zgjatur për shkak të niveleve të ndryshuara të sheqerit në gjak quhet koma diabetike.

Ketoacidoza diabetike

Ketoacidoza diabetike është një ndërlikim serioz i diabetit të tipit 1 që lind kur nivelet e ketoneve në gjak bëhen shumë të larta dhe niveli i acidit të gjakut rritet. Mund të rezultojë gjithashtu në parazol cfare eshte një gjendje kome diabetike.

Nivelet e ketoneve në gjak mund të bëhen shumë të larta nëse një individ përdor yndyrë sesa sheqer si një burim energjie.

Kjo ndodh te njerëzit me diabet tip 1 për arsye të ndryshme, duke përfshirë mos marrjen e insulinës ose sëmundjes së mjaftueshme.

Njerëzit me ketoacidozë diabetike gjithashtu do të kenë nivele të larta të glukozës në gjakun e tyre pasi sheqeri nuk mund të shkojë nga gjaku dhe në qeliza.

Trupi përpiqet të zvogëlojë nivelin e lartë të glukozës duke lejuar glukozën të lërë trupin në urinë. Sidoqoftë, kjo gjithashtu bën që trupi të humbasë më shumë ujë.

Një person me ketoacidozë diabetike do të:

 • të ndjehen të lodhur dhe të etur
 • Duhet të urinoni më shpesh

Ata gjithashtu mund të kenë:

 • Një stomak i mërzitur me nauze dhe të vjella
 • Lëkura e skuqur dhe e thatë
 • Një erë frutash në frymë
 • gulçim i frymëmarrjes

Trajtimi është me insulinë dhe lëng ose, nëse është e nevojshme, lëngje intravenoze (IV).

ashtë një urgjencë mjekësore që ka nevojë për vëmendje të shpejtë, pasi mund të çojë në një gjendje kome diabetike.

Pa trajtim, ketoacidoza diabetike mund të jetë kërcënuese për jetën.

Sindromi hiperosmolar hiperglicemik

HHS diabetike zakonisht prek njerëzit e moshuar që kanë diabet të tipit 2 të kontrolluar dobët.

Ndodh kur nivelet e glukozës në gjak janë jashtëzakonisht të larta.

Ashtu si me ketoacidozën diabetike, një person me HHS do të:

 • Ndjeheni të lodhur
 • Më shpesh

Një test gjaku mund të bëjë dallimin midis ketoacidozës diabetike dhe sindromës hiperosmolare.

Një person me sindromë hiperosmolare do të ketë nivele normale të ketonit të gjakut dhe një ekuilibër normal të acidit.

Trajtimi fillestar është me një injeksion të tretësirës së kripur në venat. Kjo do të rihidratojë personin dhe do të ndihmojë në uljen e niveleve të glukozës në gjak.

Ata mund të kenë nevojë për insulinë, megjithatë, nëse nivelet e glukozës nuk kthehen zakonisht me rihidrim.

Pa trajtim, HHS mund të rezultojë në:

 • Një koma diabetike
 • Komplikimet e enëve të gjakut, të tilla si një sulm në zemër, goditje në tru, ose mpiksje gjaku
 • Ajo që ndjehet sikur të ketë glukozë të lartë dhe të ulët në gjak.
 • Kontrolloni nivelin e glukozës në gjak, veçanërisht kur jeni të sëmurë.
 • Kufizoni konsumin e alkoolit dhe shmangni alkoolin pas ushtrimit të fortë.
 • Testoni nivelet e ketonit tuaj të gjakut nëse keni diabet tip 1.
 • Pasi të keni ushtruar, monitoroni për shenjat e sheqerit të ulët në gjak, veçanërisht gjatë natës.

Komplet e monitorimit të sheqerit në gjak janë në dispozicion për blerje në internet.

marrja

Njohja e shenjave të hershme të niveleve të ulëta ose të larta të sheqerit në gjak dhe monitorimi i rregullt mund të ndihmojë njerëzit me diabet të mbajnë nivelin e sheqerit në gjak brenda intervalit të shëndetshëm.

isshtë gjithashtu e rëndësishme që:

 • Hani ushqime të rregullta
 • Merrni ilaçe pasi mjeku rekomandon
 • Njihni rreziqet dhe Simptomat e komplikimeve të diabetit
 • Di çfarë të bësh nëse simptomat fillojnë

Ju sjell ndihmë të përshtatshme nëse ndodh një gjendje kome.

Q:

Mjeku im sapo më ka thënë që kam diabet tip 2. Sa i shqetësuar duhet të jem për një gjendje kome diabetike?

A:

Një gjendje kome diabetike nuk ka gjasa për sa kohë që ju merrni ilaçet tuaja siç janë përshkruar dhe monitoroni nivelet e glukozës tuaj në gjak në mënyrë rutinore.

Bisedoni me mjekun tuaj nëse shqetësoheni për nivelet e glukozës tuaj që janë shumë të larta ose të ulëta.

Nëse vëreni se niveli juaj i glukozës po bie nën 60 mg/dL ose më i lartë se 300 mg/dL, kërkoni kujdes mjekësor. Përgjigjet

paraqesin mendimet e ekspertëve tanë mjekësorë. E gjithë përmbajtja është rreptësisht informuese dhe nuk duhet të konsiderohet këshilla mjekësore.

 • Neurologjia/Neuroshkenca

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet kërkimore akademike dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.