• Home
 • healthblog
 • Не, трябва да избягвате потапянето на вашия PICC line dressing във вода

Не, трябва да избягвате потапянето на вашия PICC line dressing във вода

Не, трябва да избягвате потапянето на вашия PICC line dressing във вода

Мога ли да плувам с въже PICC?

Не, трябва да избягвате потапянето на вашия PICC line dressing във вода. Това увеличава риска от инфекция.

Как да сменя превръзката на линията PICC?

Обикновено медицински специалист ще смени превръзката на вашата PICC линия. Сменяйте превръзката на вашата PICC линия само ако сте били инструктирани да го направите.

Колко дълго може да остане на мястото си PICC линия?

В зависимост от вашите нужди линията PICC може да остане на място от четири седмици до шест месеца. Въпреки това, продължителността на времето, през което PICC остава на място, също зависи от ежедневните грижи и дали възникнат някакви усложнения. Вашият лекар и здравен екип могат да ви помогнат да разберете по-добре колко дълго може да се нуждаете от линията PICC въз основа на вида на лечението.

Стресът стимулира множество хормонални реакции, за да помогне на тялото да действа при възприемано състояние на опасност или повишено ниво на стрес. Въпреки че освобождаването на хормони е полезно и обикновено се връща към нормалното след елиминиране на стресорите, наличието на високи нива на тези хормони за продължителен период може да причини „пристрастяване към стреса“ или „пристрастяване към адреналина“.

Ключови изводи:

 • Стресът е естествената реакция на тялото към трудни ситуации. Отговорът „бий се или бягай“ е начинът, по който тялото се справя със стресовите фактори.
 • Кортизолът, епинефринът (адреналин) и норепинефринът са хормони, свързани със стреса. Те играят важна роля в това как тялото реагира и реагира на стресори.
 • Хормоните на стреса могат да бъдат пристрастяващи, тъй като хората в хронично стресови ситуации могат да търсят стресови ситуации, тъй като се чувстват комфортно в състояние на повишени нива на хормона на стреса.
 • Има много причини да намалим стреса и да подобрим цялостното здраве и благосъстояние. Хроничният стрес може да доведе до увеличаване на сърдечните заболявания – само един от многото други здравословни проблеми.

Какво е стрес?

Стресът е естествена човешка реакция на безпокойство или психическо напрежение поради трудни ситуации. Той подтиква реакцията „бий се или бягай“ да реагира или да реагира на стресори. Това е нормален и здравословен механизъм за справяне. Въпреки това, може да доведе до умствени и физически усложнения, ако бъде оставен в повишено състояние твърде дълго.

Стресът произвежда хормони

Три основни хормона действат, когато тялото е в състояние на стрес: кортизол, епинефрин и норепинефрин. Тези хормони са известни като хормони на „борба или бягство“, защото подготвят тялото за опасност или заплаха:

 • кортизол. Надбъбречната жлеза освобождава този хормон и директно реагира на стреса. Може да помогне на тялото да регулира кръвната захар, кръвното налягане и имунната система, когато се задейства стрес. Кортизолът също помага за метаболизма.
 • Епинефрин. Този хормон, наричан още адреналин, се освобождава от надбъбречните жлези и реагира на стрес или опасност. Той ще увеличи сърдечната честота, кръвното налягане и честотата на дишане и ще подготви тялото за физическа активност или реакцията на „полет“.
 • Норепинефрин. И накрая, този хормон се отделя и от надбъбречните жлези в отговор на стрес. Този хормон ще увеличи сърдечната честота, кръвта и дишането, докато тялото реагира на стреса.

Пристрастяват ли хормоните на стреса?

Някои хора могат да търсят стресови ситуации, обстоятелства или модели, за да повишат нивото на адреналина в телата си, за да поддържат ниво на „възбуда“. Това се счита за „стресова или подобна на адреналина зависимост“. Това обаче не се счита за официална диагноза. Много проучвания отбелязват, че това е често срещано явление в днешното общество поради работни места и обстоятелства, свързани с висок стрес.

Епинефринът, кортизолът и норепинефринът предизвикват реакция, подобна на възбуда, от която някои хора могат да станат зависими, ако са свикнали с това чувство на повишена тревожност. Понякога наричани „зависими от адреналина“, някои откриват, че поставянето на физическото им състояние в състояние на стрес, като например високорискови спортове, може да доведе до повишаване на нивата на епинефрин, което им помага да се чувстват комфортно.

С течение на времето хроничното излагане на високи нива на стрес може да повлияе отрицателно на физическото и психическото здраве на човека и да причини прегаряне на работното място или много други здравословни проблеми.

Пристрастяването към стрес се проявява в различни поведения, включително следното:

 • Търсене на силни усещания. Като екстремни спортове и високорискови дейности.
 • Работохолизъм. Работете повече от необходимото или не правете почивки и умишлено сте претоварени от количеството работа.
 • Драма на връзката. Търсене на лоши взаимоотношения или причиняване на напрежение или стрес в настояща връзка.
 • Отлагане. Оставяне на работа или задачи до последната минута, за да почувствате напрежението от спазването на крайните срокове.
 • Злоупотребата с наркотични вещества. Някои хора могат да се пристрастят към вещества, за да почувстват освобождаването на адреналин по време на високо ниво.

Усложнения от продължителен стрес

Продължителният стрес може да причини широк спектър от негативни последици за здравето и също така да причини отрицателна реакция върху психическото благополучие:

 • Повишен риск от сърдечни заболявания. Реакцията на стрес повишава кръвното налягане и, ако не се лекува, може да причини повишено кръвно налягане за продължителен период от време. Това може да доведе до повишен риск от сърдечни заболявания.
 • Проблеми с храносмилането. Стресът причинява различни храносмилателни проблеми, като повръщане, диария, запек и болки в корема. Дори е свързано със здравословни състояния, като синдром на раздразнените черва (IBS).
 • Отслабена имунна система. Хроничният стрес може да накара тялото да има отслабена имунна система, което води до неспособност на тялото да се бори с инфекциите.
 • Загриженост за психичното здраве. Продължителното повишаване на хормоните на стреса може да причини проблеми с психичното здраве, като депресия и тревожност, и да увеличи вероятността от развитие на посттравматичен стресов синдром (PTSD).
 • Проблеми и нарушения на съня. Стресът може да затрудни заспиването и задържането на сън. Това може да доведе до повече стрес, умора и други здравословни проблеми, свързани със съня.
 • Проблеми с паметта. Хроничният стрес може да причини проблеми с паметта, а проучванията показват, че продължителното повишаване на хормоните на стреса може дори да попречи на способността за учене и запазване на информация.
 • Хронична болка. Стресът може да обостри хронични заболявания като фибромиалгия и болки в гърба и дори да увеличи симптомите на мигрена.

Как да ограничим пристрастяването към стрес

Всеки е изправен пред стрес, естествен резултат от страх или непреодолима ситуация. Съществуват обаче начини и техники, които да помогнат за ограничаване и управление на пристрастяването към стреса.

Управление на стреса

Има много хора, които искат да управляват стреса. Някои намират за полезна медитацията или седене в саморефлексия в малки, блокирани часове през деня; други намират за смисъл да говорят с професионален психотерапевт или съветник. Намирането на най-добрия начин за справяне със стреса е уникално за всеки индивид.

Дневна рутина

Наличието на редовен ежедневен режим може да помогне за справяне със стреса, като позволява на хората да се чувстват контролирани от ежедневните си дейности, като хранене, работни задачи и дейности. Това може да помогне за по-ефективното управление на времето и да остави хората да контролират живота си.

Много качествен сън

Сънят е адаптивна реакция, която помага на тялото да се подреди и нулира всяка вечер. Доказано е също, че сънят обръща ефектите от стреса. Това е може би един от най-критичните фактори за цялостното намаляване на стреса. Това може да се постигне чрез определяне на редовно време за лягане, ограничаване на телевизията преди лягане и наличие на тъмна и тиха зона за спане.

Приятели и семейство

Доказано е, че свързването с другите намалява стреса и оставя хората в по-добро и по-леко настроение.

Здравословна, балансирана диета

Това, което ядем и пием, пряко влияе върху начина, по който се чувстваме. Следователно консумацията на широка гама от здравословни, непреработени храни има положителен ефект върху цялостното здраве и помага за намаляване на нивата на стрес.

Упражнявай се редовно

Въпреки че физическата активност също може да увеличи хормоните на стреса, тя също може да помогне за балансиране и намаляване на нивата на стрес. Разходката или включването на кардио в редовна рутинна тренировка може да има множество ползи за здравето върху психичното благополучие.

Ограничете новините и социалните медии

Въпреки че социалните медии и новините могат да бъдат предизвикателство да се избягват напълно, важно е да намалите излагането им, за да помогнете за справяне със стреса. Тъжните или смущаващи новини могат да увеличат стреса и безпокойството.

Въпреки че пристрастяването към стреса не е официална диагноза, ако сте в постоянно състояние на стрес или търсите стресиращо поведение, разговорът с медицински специалист, като психотерапевт, може да бъде от полза. Те могат да ви помогнат да се ориентирате в продуктивни и полезни начини за ограничаване на стреса и да управлявате връзката си с хормоните на стреса.

Има много практични начини за подобряване на храносмилането по естествен начин. Освен това промените в начина на живот и диетичните промени могат значително да подобрят храносмилането за тези, които търсят по-естествен начин. По-долу статията предоставя практически съвети и съвети за борба с храносмилателните проблеми и подобряване на храносмилането по естествен път.

Ключови изводи:

 • Има много често срещани храносмилателни проблеми, които хората изпитват, включително киселинен рефлукс, запек, диария и синдром на раздразнените черва.
 • Поддържането на хидратация, избягването на провокиращи храни и яденето на повече фибри са всички начини за предотвратяване на симптомите на диария и запек.
 • Добре дъвченето на храната, храненето на по-малки порции и намаляването на стреса са свързани с намаляване на симптомите на киселинен рефлукс.

Често срещани храносмилателни проблеми

Има много често срещани храносмилателни проблеми, които хората могат да изпитат в даден момент от живота си. Следват няколко примера.

Храносмилателен проблем Какво е:
Киселинен рефлукс Състояние, при което стомашната киселина се връща обратно в хранопровода, причинявайки усещане за парене в гърдите.
запек Състояние, при което движенията на червата са редки или затруднени.
диария Състояние, при което изпражненията са разхлабени и воднисти, често придружени от коремни спазми.
Синдром на раздразнените черва (IBS) Хронично състояние, което причинява коремна болка, подуване на корема и промени в навиците на червата.

За щастие има няколко естествени начина за облекчаване на симптомите и подобряване на дискомфорта от храносмилателни проблеми.

Как да подобрим храносмилането по естествен начин

Има много начини за подобряване на храносмилането без използването на лекарства с рецепта. По-долу е подбран списък с начини за подобряване на здравето на червата, намаляване на запека, намаляване на стомашния рефлукс и помощ за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва (IBS).

За повече информация посетете https://active-keto-gummies-official.top/

Contents