• Home
  • Blog
  • Centrul Național de Informații în Biotehnologie: „Omfalită”.

Centrul Național de Informații în Biotehnologie: „Omfalită”.

Centrul Național de Informații în Biotehnologie: „Omfalită”.

„Deci, dacă cineva este deja pe un IPP și se descurcă bine, atunci acest lucru îi oferă o anumită recunoaștere a faptului că IPP-urile ar putea fi, de asemenea, de ajutor pentru diabetul lor, dacă îl are”, a spus el.

Studiul a fost publicat online pe 25 iunie 2021, în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Antiacidele au scăzut două măsuri ale diabetului

Munir, profesor asociat de endocrinologie, diabet și nutriție la Universitatea din Maryland, Școala de Medicină din Baltimore, și colegii săi au examinat rezultatele a cinci studii care au inclus aproape 250.000 de persoane fără diabet. Cercetătorii nu au descoperit că utilizarea inhibitorilor pompei de protoni reduce riscul de a dezvolta un nou diabet la această populație.

Dar apoi au analizat șapte studii care au implicat 342 de pacienți cu diabet pentru a vedea efectele IPP asupra controlului zahărului din sânge.

„În general, terapia cu IPP ca supliment la îngrijirea standard a fost asociată cu o scădere suplimentară de 0,36% a hemoglobinei glicozilate (HbA1c) în comparație cu terapia standard”, raportează ei.

Hemoglobina glicozilată este o măsură a nivelului mediu de zahăr din sânge al unui pacient pentru ultimele 2 până la 3 luni, iar nivelurile de 6,5% sau mai mari la două teste separate sunt diagnostice pentru diabet.

Și în timp ce o reducere de 0,36% a A1c poate suna modestă, FDA ia în considerare medicamentele de scădere a glicemiei pentru aprobare dacă reduc A1c cu doar 0,3%, a remarcat Munir.

În mod similar, utilizarea IPP pe lângă tratamentul standard antidiabet a fost asociată cu o reducere suplimentară, deși din nou modestă, cu 10,0 miligrame pe decilitru (mg/dL) a glicemiei a jeun.

Cu cât doza de IPP este mai mare, cu atât este mai bun efectul de scădere a zahărului din sânge, au descoperit cercetătorii.

Și pacienții care au avut un control slab al zahărului din sânge – reflectat de A1c mai mare – au beneficiat mai mult atunci când au luat antiacide decât cei al căror diabet a fost bine controlat de la început.

Efectele antiacidelor inhibitori ai pompei de protoni asupra controlului glicemiei „ar trebui luate în considerare atunci când se prescriu antiacide pacienților cu diabet”, concluzionează cercetătorii.

„Dacă sunteți cineva [cu diabet] care suferă de arsuri la stomac, IPP-urile ar putea fi considerate ca terapie potențial benefică pentru a trata ambele afecțiuni cu un singur medicament”, a spus Munir.

Ce este icterul nou-născutului?

Mulți nou-născuți dezvoltă icter, o afecțiune în care pielea și albul ochilor sunt de culoare gălbuie, în câteva zile de la naștere. De fapt, aproximativ jumătate din toți nou-născuții dezvoltă icter ușor în primele zile. La copiii prematuri, icterul poate începe mai devreme și poate dura mai mult decât la copiii născuți la termen.

Dacă nivelurile de bilirubină devin extrem de ridicate, pot apărea complicații precum afectarea creierului (kernicterus), paralizia cerebrală și surditatea.

Ce cauzează icterul nou-născutului?

Icterul apare de obicei deoarece nou-născuții produc în mod normal niveluri crescute de bilirubină, care este denumită "icter fiziologic." Bilirubina, de culoare gălbuie, este produsă atunci când celulele roșii din sânge sunt descompuse. Bilirubina este eliminată din sânge de către ficat. La nou-născuți, organismul poate produce mai multă bilirubină decât poate procesa ficatul.

Icterul fiziologic apare de obicei în câteva zile după naștere și se rezolvă în două săptămâni. Alte tipuri de icter la nou-născut pot fi cauzate de prematuritate, probleme legate de alăptare, infecție, nepotrivire a grupului de sânge între mamă și copil, precum și alte probleme de sânge sau hepatice.

Deoarece multe mame și bebeluși părăsesc spitalul la scurt timp după naștere, icterul poate să nu apară până când bebelușii sunt acasă. O verificare a nou-născutului este de obicei programată cu medicul pediatru pentru a verifica dacă există icter în primele zile de la plecarea acasă de la spital.  

Este important să vă adresați medicului dumneavoastră dacă observați semne de icter la copilul dumneavoastră. Dacă bănuiți icter, probabil că va trebui să vă consultați medicul în aceeași zi. În timp ce icterul este de obicei foarte tratabil, în cazurile cele mai extreme poate provoca leziuni ale creierului.

Referință medicală WebMD Evaluat de Amita Shroff, MD pe 28 martie 2021

Surse

SURSE: 

Hoekelman, R. (editor) Primary Pediatric Care, Mosby, 2001

Ce este un cordon ombilical?

Cordonul ombilical este structura în formă de tub care transportă hrana și oxigenul de la o mamă la copilul lor în timpul sarcinii. De asemenea, transportă deșeurile departe de copil, astfel încât corpul mamei să poată scăpa de ele.

După ce nașteți, medicii prind și tăiați cordonul. Cordonul nu are nervi, așa că nici tu, nici copilul tău nu vei simți nimic. Un mic ciot va rămâne pe burta copilului dumneavoastră. Poate fi oriunde de la o jumătate de inch la un inch lungime.

La început, ciotul ar putea părea strălucitor și galben. Dar pe măsură ce se usucă, poate deveni maro sau gri sau chiar violet sau albastru. Se va zgâri și se va înnegri înainte să cadă de la sine.

De obicei, se desprinde între 10 și 14 zile după nașterea copilului, dar poate dura până la 21 de zile.

Îngrijirea ciotului de cordon ombilical al bebelușului

Iată câteva lucruri de reținut până când cablul se desprinde:

Fii delicat. Ține-ți mâinile departe de el și nu trage niciodată de el. Păstrați cablul curat și uscat în orice moment. Sari peste cada si chiuveta si da-i bebelusului tau baie cu buretele. Lăsați cablul în pace până când cade de la sine. (În trecut, medicii sugerau curățarea bazei cordonului cu alcool pentru a-l ajuta să se usuce, dar acest ghid s-a schimbat.) Îndoiți scutecele astfel încât să rămână sub șnur pentru a-l proteja de pipi micuțului dvs. Puteți căuta scutece care au o zonă decupată pentru șnur sau puteți tăia un loc dintr-un scutec obișnuit. Puneți doar o bucată de bandă în jurul ei pentru a sigila marginile.

Dacă bebelușul are o mișcare dezordonată a intestinului și unele scaune ajung pe cordon, curățați-l ușor cu apă și săpun.

Verificați des cordonul pentru infecții. Sună-ți medicul dacă vezi:

Sânge la capătul cordonului O scurgere albă sau galbenă Umflare sau roșeață în jurul cordonului Semne că zona din jurul cordonului vă provoacă durere bebelușului (de exemplu, plâng când îl atingeți)

Dacă copilul tău a avut o greutate mică la naștere, deoarece s-a născut prematur sau a avut o altă problemă de sănătate, este mai probabil să aibă o infecție, așa că este bine să fii atent la oricare dintre aceste semne.  

A continuat

Ce se întâmplă când ciotul se desprinde?

Este normal să vezi câteva picături de sânge în scutecul copilului tău. Dar dacă există mult sânge pe măsură ce cordonul se separă, sunați imediat medicul dumneavoastră.

Dacă cordonul nu s-a desprins după 3 săptămâni, aveți răbdare. Păstrați zona uscată și asigurați-vă că nu este acoperită de scutecul copilului dumneavoastră. Dacă nu s-a desprins în 6 săptămâni sau dacă observați semne de febră sau infecție, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Odată ce cablul a dispărut, continuați să păstrați zona curată și uscată. Este posibil să observați un lichid galben, lipicios, care curge. Asta este normal. Se întâmplă uneori când cablul se desprinde. Nu este puroi și nu este o infecție.

S-ar putea să vedeți și o crusta peste buric. Și asta este normal. Dar dacă stomacul bebelușului devine roșu, are febră sau observați o scurgere tulbure, sunați-vă medicul.

Uneori, prostect farmacii puțin țesut cicatricial poate forma o masă roșie pe buric. Această umflătură se numește granulom ombilical. Dacă vedeți acest lucru și nu dispare în aproximativ o săptămână, spuneți medicului dumneavoastră. Îi vor aplica nitrat de argint. Va arde zona, astfel încât țesutul să se usuce. Dar amintiți-vă, cordonul nu are nervi, așa că copilul dumneavoastră nu îl va simți.

La un moment dat, probabil te vei întreba ce fel de buric va avea copilul tău. Va fi un „innie” sau un „outie”? Va trebui să așteptați până când ciotul dispare pentru a ști sigur. Dar să știți că felul în care va arăta buricul bebelușului nu are nimic de-a face cu modul în care medicul tăie cordonul ombilical.

Complicații ale cordonului ombilical

Nu se întâmplă des, dar unele afecțiuni de sănătate sunt legate de ciotul cordonului ombilical, inclusiv:

Omfalită: Acesta este momentul în care zona din jurul ciotului cordonului ombilical se infectează. Simptomele pot include sensibilitate, sângerare sau scurgeri de lichid din buric, iritabilitate și febră. Are nevoie de tratament cu antibiotice. Hernie ombilicală: în această afecțiune, o parte a intestinului bebelușului trece prin mușchii din apropierea buricului. De obicei, nu este grav și de obicei se îmbunătățește de la sine până la vârsta de 2 ani.

Granulomul ombilical: Acesta este un nodul mic, roșu-roz, care nu cade atunci când o face restul cordonului ombilical. Nu doare, iar medicul bebelușului poate să-l îndepărteze legându-l cu cusături sau înghețându-l cu azot lichid.

Referință medicală WebMD Evaluat de Hansa D. Bhargava, MD pe 24 august 2020

Surse

SURSE:

Serviciul Național de Sănătate din Anglia: „Ce este cordonul ombilical?”

Spitalul de copii din Philadelphia: „Îngrijirea cordonului ombilical”, „Hernie ombilicală”.

Asociația americană a sarcinii: „Îngrijirea cordonului ombilical”.

Spitalul de copii din Colorado, „Simptomele cordonului ombilical”.

Academia Americană de Pediatrie: „Îngrijirea cordonului ombilical”.

Spitalul de copii din Seattle: „Ar trebui copilul dumneavoastră să se prezinte la medic? Simptomele cordonului ombilical.”

Spitalul de copii Le Bonheur: „Innies vs. ‘Outies’.”

Jurnal Academic de Epidemiologie: „Factori de risc pentru infecția cordonului ombilical printre nou-născuții din sudul Nepalului”.

Centrul Național de Informații în Biotehnologie: „Omfalită”.

Clinica Mayo: „Hernie ombilicală”.

Fairview.org: „Granulomul cordonului ombilical (nou-născut)”

Când copilul tău plânge, te anunță că ceva nu este în regulă și are nevoie de ajutorul tău. De obicei, vă puteți da seama. Dacă au scutecul ud, schimbați-le. Dacă le este foame, hrăniți-i. 

Dar unii bebeluși par să nu se oprească niciodată din plâns. Dacă acesta este cazul cu al tău, prietenii și familia pot menționa cuvântul "colică." Colicile pot însemna că sistemul nervos al bebelușului nu s-a maturizat sau că bebelușul este sensibil la un aliment pe care îl consumați în timp ce alăptați. Dar definiția strictă a colicii este plânsul fără motiv. 

De unde știi dacă copilul tău are colici? De obicei, începe în jurul vârstei de 3 săptămâni. Bebelușii cu colici:

Plângeți până la 3 ore pe zi, până la 3 zile pe săptămână, adesea seara devreme sau dimineața devreme Sunt greu de calmat Pot să-și ridice picioarele și să treacă gaze și să pară că suferă

Majoritatea bebelușilor cresc din colici până la vârsta de 3 luni. Până atunci, s-ar putea să obțineți o ușurare atât de necesară cu acești agitatori.

Sunete care calmează

Așa cum zgomotele puternice pot face copilul să plângă, sunetele liniștitoare îl pot calma. În pântece, s-au obișnuit să audă bătăile inimii. Încercați diferite sunete de fundal, cum ar fi o mașină cu zgomot alb, o bătăi ale inimii înregistrate, un duș sau aparate de uz casnic precum mașinile de spălat vase sau mașinile de spălat. Dacă sunetul pare să funcționeze cu adevărat, înregistrați-l pentru a-l putea reda atunci când copilul este supărat.

De asemenea, bebelușii răspund la voci familiare. Cântați bebelușului un cântec de leagăn blând sau fredonați în liniște în timp ce îl țineți în brațe sau în timp ce se întinde pe piept.

Mișcare blândă

Copilul tău a încetat vreodată să plângă după ce l-ai ridicat și te-ai plimbat? Dacă da, știți că mișcarea poate fi o problemă.

Mulți bebeluși care plâng găsesc confort prin mișcări netede, ritmice, cum ar fi să fie legănați într-un balansoar, un hamac sau un leagăn. Luați-l pe ai dvs. la o plimbare cu căruciorul sau la o plimbare cu mașina — asigurați-vă doar că sunt prinși în siguranță în scaunul mașinii din spate.

Încercați diferite tipuri de mișcare pentru a vedea ce vă liniștește cel mai bine copilul. Nu le așezați deasupra unui aparat care vibra, cum ar fi o mașină de spălat vase sau un uscător, deoarece ar putea cădea.

A continuat

Contactați That Comforts

Bebelușul tău se poate relaxa atunci când simte ca și în uter. Înfășați-le într-o pătură sau mângâiați-le ușor pe spate într-un model ca o bătaie de inimă. Întinde-te cu ele pe o parte sau ține-le aproape de corp într-o sling pentru sugari în timp ce te plimbi. O baie caldă poate ajuta, de asemenea.

Cele 5 S-uri

Pediatrul Harvey Karp, MD, sfătuiește să folosiți cei 5 S — o combinație de tehnici care să scadă tam-tam — pentru a vă mângâia copilul care lacrimează. Această metodă poate ajuta la crearea unei senzații de siguranță, asemănătoare uterului.

Încerca:

Înfășarea Calmant lateral/stomac — întinde copilul pe o parte sau pe burtă. Folosește-l atunci când copilul tău are colici, dar nu-l lăsa nevizionat. Și nu-i adormi niciodată pe o parte sau pe burtă — așezați-i întotdeauna pe spate. "Shhhh" sunete Legănându-se Supt (hrăniți-i sau dați-i o suzetă)

Indiferent de tehnica pe care o incerci, tine minte ca bebelusul tau are mai multe sanse sa nu mai planga daca ramai calm. Dacă ți-ai atins limita, este în regulă să-i pui în pătuțul lor și să-i lași să plângă o clipă în timp ce te calmezi. Cere ajutor de la partenerul tău sau de la bunicul tău în timp ce iei o pauză de exerciții, o pauză de duș sau o respiră fără vinovăție.

Dacă nimic nu funcționează, consultați medicul pediatru. Poate exista un motiv medical pentru plâns, cum ar fi reflux sau BRGE, arsuri la stomac sau alergie sau intoleranță la proteinele din lapte.

Referință medicală WebMD Examinat de Renee A. Alli, MD la 31 mai 2021

Surse

SURSE:

Viituri strălucitoare: "Cum să potolești un bebeluș care plânge."

Familydoctor.org: "Colică."

De la zero la trei: "Control de sine."

Academia Americană de Pediatrie, resursă PPT de Kathi Kemper, MD: "Plante medicinale și suplimente pentru tulburări gastro-intestinale."

March of Dimes: "Calmează copilul când plânge."

Academia Americană de Pediatrie: "Colică," "Răspunzând la strigătele copilului tău."

Ce este Teething?

Dentiția este atunci când dinții bebelușului încep să treacă prin linia gingiilor. Un alt cuvânt pentru aceasta este odontiaza.

Când încep bebelușii să facă dinții?

Majoritatea bebelușilor încep să facă dinții între 4 și 7 luni, dar unii încep mult mai târziu. Nu trebuie să vă faceți griji dacă dinții bebelușului dvs. vin cu un alt orar – poate fi diferit pentru fiecare copil.

Semne și simptome ale dentiției

Simptomele nu sunt aceleași pentru fiecare copil, dar pot include:

Gingii umflate, sensibile Moflărie și plâns O temperatură ușor crescută (mai puțin de 101 F) A roade sau a vrea să mestece lucruri grele Multă salivare, care le poate provoca o erupție pe față Tusea Frecându-le obrazul sau trăgându-le de ureche Aducându-și mâinile la gură Modificări ale tiparelor de alimentație sau de somn

Dentiția poate fi dureroasă, dar de obicei nu îi îmbolnăvește pe bebeluși. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră are diaree, vărsături, erupții cutanate pe corp, febră mai mare sau tuse și congestie. Acestea nu sunt semne normale ale dentiției.

De asemenea, ar trebui să suni medicul pediatru dacă gingiile bebelușului tău sângerează sau vezi puroi sau umflare a feței.

Ordinul erupției dentare

Când și cum apar dinții poate fi diferit pentru fiecare copil și se poate baza pe istoricul familial. Dar de cele mai multe ori, cei doi dinți inferiori din față vin primii, urmați de cei doi dinți superiori opuși și cei doi de pe ambele părți ale acestora. Urmează cei doi de pe ambele părți ale dinților frontali inferiori, apoi apar primii molari. Dinții din fața primilor molari sunt următorii, iar molarii din spate sunt ultimii care au intrat.

În total, 20 de „dinți de lapte” vor fi în cele din urmă la locul lor, de obicei până la vârsta de 3 ani.

A continuat

Calmează un bebeluș care ia dinții

Ceea ce funcționează pentru a calma copilul unui prieten ar putea să nu funcționeze pentru al tău. Poate fi necesar să încerci diferite lucruri pentru a-l ajuta pe micuțul tău să se simtă mai bine:

Ceva rece în gura bebelușului, cum ar fi o suzetă rece, o lingură, o cârpă umedă curată sau o jucărie sau un inel pentru dentiție solidă (nu lichidă). Unii experți spun că jucăriile congelate pentru dentiție sunt prea reci și pot răni gura bebelușului. Asigurați-vă că curățați jucăriile pentru dentiție, cârpele de spălat și alte articole după ce bebelușul le folosește.