• Home
 • healthblog
 • Dolgozzon együtt a pácienssel rutinok kidolgozásában és végrehajtásában

Dolgozzon együtt a pácienssel rutinok kidolgozásában és végrehajtásában

Dolgozzon együtt a pácienssel rutinok kidolgozásában és végrehajtásában

Kérje meg a pácienst, hogy ismételje meg, amit mondott a saját szavaival, amíg mindketten úgy érzik, hogy megértik az elhangzottakat.

Tartsa csendben a szobákat, idegen hangoktól, vizuális zavaró tényezőktől/rendetlenségtől és hektikus tevékenységtől. Kapcsolja ki a tévét vagy a rádiót, amikor az ügyféllel beszélget, vagy fordítva. Ez különösen fontos olvasás vagy új tevékenység tanulása során.

Dolgozzon együtt a pácienssel rutinok kidolgozásában és végrehajtásában. A lépések újratanulásához hasznos lehet a fürdés, az öltözködés és az ápolás ugyanabban a sorrendben.

Próbálja bevonni őket olyan tevékenységekbe, amelyek elősegíthetik a problémamegoldó képességek fejlesztését. Ilyenek például a társasjátékok, például a connect 4, a sakk és a dáma. Papírral és ceruzával végzett tevékenységek, például keresztrejtvények, rejtvények és fejtörők is használhatók. Vegyünk egyet a sok telefonalkalmazás közül, amelyek ösztönzik a gondolkodási folyamatokat.

Gondoskodjon arról, hogy a nap folyamán rendszeresen pihenjenek. Ez lehet séta, zenehallgatás, meditáció, hobbi, relaxációs technikák vagy alapvető csendes idő.

A gyakorlat is fontos.

A szemünkkel megtekintett információkat vesszük, hogy felismerjük a látott tárgyak alakját, méretét és helyzetét. Agyunk ezt arra használja, hogy megállapítsa, hol helyezkednek el a tárgyak, milyen messze vannak tőlünk, és hol vannak egymáshoz képest. Ezt vizuális vagy térbeli észlelésnek nevezik. Ez rosszabbra változik, ha valakinek szélütése van.

A legfontosabb elvitelek:

 • A stroke következtében felléphetnek vizuális észlelési problémák: hemianopia/figyelemtelenség/elhanyagolás, agnózia, diszpraxia és szemmozgási problémák.
 • Ezek a problémák befolyásolhatják a napi tevékenységekben való részvételt.
 • Vannak olyan stratégiák, amelyeket egy személy otthon is végrehajthat ezen problémák kezelésére vagy javítására.
 • Foglalkozásterapeuta vagy ortoptológus szolgáltatásait is igénybe veheti.

Íme néhány módja annak, hogy segítsen nekik megbirkózni a változással. A feladatok hosszabb időt vehetnek igénybe, ezért először hagyja, hogy a személy megoldja a problémát, majd adjon emlékeztetőt, kérje meg, vagy adja át neki az objektumot. Távolítsa el a rendetlenséget, mivel a túl sok elem zavaró vagy elvonhatja a figyelmet. Csak azokra az elrendezési objektumokra van szüksége, amelyekre a személynek szüksége lesz. Növelje a szervezettséget; például használjon rendszerezőt az ezüst edényekhez, vagy tegyen ruhákat a rekeszekbe.

A következő stratégiák hasznosak a hemianopia/figyelmetlenség/elhanyagolás, az agnosia és a dyspraxia vizuális észlelési problémáinak kezelésében és javításában.

A stroke okozta látásvesztés különböző típusai

A hemianopia / neglect a test egyik oldalának látómezőjének fizikai elvesztése, míg a neglect a test egyik oldalára való figyelem hiánya. A következőképpen kezelheti ezt:

 • Adjon szóbeli és fizikai felszólításokat úgy, hogy az érintett kezét a testén oldalról a másikra vezeti, és ehhez hasonló szavakat használ: „Keresse a villát a tányér bal oldalán”. Vezesse az érintetlen kezet a villa felé, átkelve a test egyik oldaláról a másikra.
 • Helyezze a személy arcát előre úgy, hogy el kell fordítania a fejét, hogy kövesse az érintett oldalon elhaladó másik személyt.
 • Bátorítsd őket, hogy nézzenek mindkét oldalra. A naptár írása vagy olvasása közben helyezzen el egy vonalat vagy vonalzót a bal oldalra, hogy balra nézzen. Helyezzen egy vonalat az asztalra, hogy gyakorolhassanak azon túlra nézve. Emlékeztesd őket, hogy az érintett oldalra nézzenek tárgyak és személyes tárgyak után.
 • Vegye figyelembe a biztonságukat, mert előfordulhat, hogy a személy nem tud az elhanyagolt tér veszélyeiről. A személy a saját teste alá vagy a kerekesszék kerekeinek küllői közé szorulhat.
 • Legyen fokozott óvatosság a szabadban a mozgó tárgyak, akadályok stb. miatt.
 • Játsszon keresési játékokat, például szókereső rejtvényeket, csatlakoztasson 4-et, pontról pontra rejtvényeket és dominót. Olvassa be az újságok címsorait vagy tételeit egy sorban a polcon.
 • Helyezze az óráját az érintett oldal csuklójára.
 • Előfordulhat, hogy a személynek szoros felügyeletre van szüksége a járáshoz, hogy elkerülje az ajtókereteknek, embereknek és bútoroknak való ütközést. Sétáljon az érintett oldalukon.

Az agnózia a tárgyak felismerésének károsodása. Íme ötletek, hogyan lehet megbirkózni ezzel:

 • Csak akkor hajtson végre feladatokat, ha a személy kipihentnek érzi magát, és egyszerre csak egy feladaton dolgozzon.
 • Használjon egy egyszerű képellenőrző listát, amely lehetővé teszi a személy számára, hogy felbontsa a feladatokat a tevékenységben.
 • Bontsa fel az egyes tevékenységeket egy kisebb tevékenységre, és amint minden lépést elér, adjon hozzá egy másikat. Például, miután felismerte és megtalálta a narancslevet és a poharat, és elvégezte a mozdulatokat és az időzítést a palack kupakjának eltávolításához, és a poharat mellé hozva, adja hozzá a levet a pohárba öntését.
 • Ösztönözze más érzékszervek használatát – az érintés, a textúra és a szaglás további támpontokat adhat.
 • Ne vegye át az irányítást, hacsak nincs biztonsági probléma. Hagyja, hogy a személy továbbra is próbálkozzon az Ön támogatásával.
 • Gyakorlás – az ismétlés és a rutin jobban megismerteti az embert a tárgyakkal, mivel új idegpályákat hoz létre az agyban a tevékenységek elsajátításához.
 • A biztonsági tudatosság kulcsfontosságú, mivel az apraxiában szenvedő személy nem feltétlenül veszi észre, hogy egy helyzet veszélyes.

A diszpraxia/apraxia a képzett mozgások nehézsége, és képtelenség az ismerős tevékenységek elvégzésére, még akkor is, ha van rá képessége és vágya. Így kell megbirkózni:

 • Kezdje az egyszerű feladatokkal, és haladjon a bonyolultabbak felé. Az egyszerű feladatok egyszerűnek és automatikusnak tűnhetnek számunkra. A diszpraxiában szenvedő személynek hosszú időbe telhet, amíg újratanulja őket.
 • Próbáljon ki egy egyszerű képes útmutatót vagy listát, hogy segítsen a személynek követni a helyes sorrendet vagy sorrendet.
 • Tartsa együtt az összes elemet egy adott feladathoz.
 • Adjon több időt arra, hogy a személy megpróbáljon annyi mindent befejezni, amennyit csak tud. Bár egyszerűbb és időtakarékosabb lehet a feladat elvégzése, hacsak nem próbálják meg önállóan elvégezni a feladatot, jobban függővé válnak.
 • Gyakoroljon, és csak akkor adjon hozzá egy lépést, ha a személy megtanulta egy tevékenység előző lépéseit.
 • Helyezze a ruhákat egy sima felületre, például egy ágyra a felhelyezés sorrendjében. Győződjön meg arról, hogy a ruhák nincsenek kifelé fordítva. Kerülje a túl sok rögzítést.
 • A tükör előtti öltözködés néha segíthet a személynek ellenőrizni, hogy megfelelően vette-e fel a ruháját. A tükörnek elég nagynak kell lennie, vagy olyan helyre kell helyezni, hogy az egész testet lássa. (Ez nem biztos, hogy minden diszpraxiás embernél működik.)
 • www weicodeofficial top segíthet, ha megfogja az érintett kart, miközben megpróbálnak öltözni. Vigye a kart a test elé, ahol láthatják. Ne húzza meg az érintett kart, hanem támassza meg, mert fájhat a válla.
 • Próbáljon színes címkét varrni a jobb ujjú belső oldalára, ha nehézségei vannak a jobb/bal és a belső/külső használattal. Szükségük lehet egy emlékeztetőre arról, hogy mit jelent a színes címke. Tegye ugyanezt a megfelelő cipővel azonos színű jelölővel.

Szemmozgási problémák

A szélütés befolyásolhatja azt a képességét, hogy a kívánt módon mozgassa a szemét. Ez megnehezítheti az egyik tárgyról a másikra való nézést, vagy befolyásolhatja a dolgok közötti távolság megítélését. Az is előfordulhat, hogy nehezen mozgatja a szemét fel és le, vagy az egyik szeme mozoghat, amikor a másik nem.

Szemei ​​folyamatosan mozoghatnak vagy rángatózhatnak, ami szédülést és homályosságot okozhat. Azt is tapasztalhatja, hogy a mélységérzékelés károsodása miatt már nem tudja megítélni, milyen messze vannak tőled a tárgyak. Például már nem tudja megítélni, hogy milyen magas egy lépcsőfok vagy a bögrédbe töltött kávé magassága.

Letakarhatja vagy foltozhatja a szemét, amikor ehhez hasonló tevékenységeket végez, vagy olvas vagy tévézik.

Ez azt is jelentheti, hogy a szeme folyamatosan mozog, így a tárgyak inogni látszanak. Ezt nystagmusnak nevezik. A nagy nyomtatás vagy a nyomtatási méret növelése a számítógépen segíthet, javíthatja a megvilágítást és csökkentheti a tükröződést.

Ezek a szemmozgási problémák a szemet irányító különböző idegek károsodásának következményei.

Az alábbiakban bemutatunk néhány stratégiát a szemmozgások átképzésére és visszaszerzésére.

Számítógépes játékok. A szókereső játékok ingyenesen elérhetők számos webhelyről. Javíthatják a vizuális követést, vagy azt a képességet, hogy a fókuszt egy mozgó tárgyra irányítsa, és a szemét egyik tárgyról a másikra mozgassa. Két ilyen webhely az Eye Can Learn és a Lumosity . Míg a tevékenységek a fejlődési szemproblémákkal küzdő gyerekeknek szólnak, a felnőttek is megtehetik.

Átmeneti gyakorlatok. Fókuszáljon egy közeli tárgyra, majd nézzen egy távolabbi tárgyra. Próbálja meg növelni a sebességet a két elem között, amíg nem tud gyorsan oda-vissza mozogni.

Nyomon követési gyakorlatok. A gondozó tartson egy ceruzát az arcod elé, körülbelül 18 hüvelykre a szemedtől. Lassan mozgassa a ceruzát, először fel és le, majd oldalról oldalra, miközben követi a szemével. Tartsa mozdulatlanul a fejét, és csak a szemét mozgassa.

Forduljon látásrehabilitációs szakemberhez. Egy foglalkozási terapeuta segíthet a vizuális észlelési vagy szemmozgási problémákban. A szemmozgási zavarokra és a binokuláris látással kapcsolatos problémákra (a két szem használatával képalkotási képesség) is szakosodott ortoptikus segíthet.

A stroke károsodása miatt fontos, hogy a lehető leghamarabb diagnosztizálják. Ehhez kövesse a figyelmeztető jelzéseket, vagy használja a BEFAST algoritmust (egyensúly, szemek, arc, kar, beszéd, idő). Számos progresszív teszt végezhető annak megállapítására, hogy valakinek volt-e stroke-ja, az egyszerű fizikális vizsgálattól a nyaki nyaki doppler vizsgálatig, hogy megtudják, hogyan áramlik át a vér a nyaki nyaki artérián. A stroke eredményeinek teljes megértéséhez ismernie kell a stroke terminológiáját.

A stroke diagnosztizálása

A Mayo Clinic szerint különféle teszteket lehet végezni annak kiderítésére, hogy milyen típusú stroke-ja van, és hogy a tünetek esetleg valami másnak, például gyógyszeres reakciónak vagy agydaganatnak köszönhetők.

Fizikai vizsgálatot használnak a stroke tüneteinek ellenőrzésére. Elvégzik a betegségek orvosi és családi anamnézisét, és felkérik, hogy adja meg a gyógyszerek listáját. Felmérik az életjeleket. Az orvos ellenőrizni fogja az izmokat, az idegeket, az érzést, a koordinációt, a reflexeket, a memóriát, a beszédet és a gondolkodást, mert minden megváltozhat egy agyvérzés hatására.

A vérvizsgálat befejeződik annak ellenőrzésére, hogy milyen gyorsan alvad meg a vér, nem túl alacsony vagy túl magas-e a vércukorszint, és hogy van-e vérszegénysége, véralvadási problémája, fertőzése vagy egyéb vérproblémája.

Contents