• Home
 • Blog
 • Mit kell tudni az ajurvédikus gyógynövényekről és azok előnyeiről

Mit kell tudni az ajurvédikus gyógynövényekről és azok előnyeiről

Mit kell tudni az ajurvédikus gyógynövényekről és azok előnyeiről

ajurvédikus gyógynövények és fűszerek fontos szerepet játszanak az egészség és a wellness holisztikus megközelítésében. Az Ayurveda egy indiai hagyományos gyógyászati rendszer, amely a test, az elme és a szellem wellness előmozdítására összpontosít. A holisztikus megközelítés ötvözi az életmód változását, az étrendet és a testmozgást.

ajurvédikus gyógynövények és fűszerek fontos szerepet játszanak az ajurvédikus orvoslás általános rendszerében. Az Ayurveda követői kijelentik, hogy a gyógyszerek védelmet nyújtanak a betegség ellen, segítenek a mentális egészségben és elősegítik az emésztést.

Ez a cikk néhány ajurvédikus gyógynövényt és fűszert tár fel, amelyek elősegítik a rendszer és az egészségügyi előnyök mögött meghúzódó kutatás kialakulását.

A gyógynövények és a fűszerek tudományos támogatást nyújtanak állítólagos előnyeikhez, de az embernek továbbra is beszélnie kell orvosával, mielőtt az étrendben jelentős változtatásokat hajt végre.

Mi az Ayurveda?

ayurveda az Indiából származó tradicionális, holisztikus orvoslás. A rendszer testmozgás, étrend és egyéb életmód -változások révén elősegíti a mentális, fizikai és szellemi wellness -t.

Azok az emberek, akik az Ayurveda -t gyakorolják, az orvostudomány hagyományos megközelítésének számos bebizonyosodott előnye van. Egy régebbi 2014 -es tanulmány eredményei azt javasolták, hogy a kutatók többet tegyenek az Ayurveda tudásának beépítésére klinikailag bebizonyított, modern gyógyszerekkel.

Bizonyos gyógynövények és fűszerek nagy szerepet játszanak az Ayurvedában. Az élő szervezet nonprofit művészete azt állítja, hogy olyan előnyöket nyújthatnak, mint például:

 • A vitalitás javítása
 • A test és a vér tisztítása és méregtelenítése
 • A mentális egészség javítása
 • Az emésztés javítása
 • A fogyás segítése
 • A bőr tónusának javítása
 • Segít a rák mellékhatásainak csökkentésében
 • Az emberek az ajurvédikus gyógynövényeket belsőleg vagy kívül használhatják, a konkrét gyógynövénytől és a rendeltetésszerű céltól függően.

  ajurvédikus gyógynövények

  A következő ajurvédikus gyógynövények és fűszerek vannak bizonyos alátámasztó bizonyítékok, amelyek azt sugallják, hogy segíthetnek az ember egészségének bizonyos aspektusaiban.

  kömény

  A kömény füstös, földes ízű. Az emberek gyakran használják ezt a fűszert az indiai indiai receptekben és az Egyesült Államok délnyugati részéből.

  Egyes bizonyítékok azt sugallják, hogy a kömény bizonyos vizsgálati eljárásokban szignifikáns antioxidáns aktivitást mutat.

  A köménynek a szabad gyökökre gyakorolt hatása számos farmakológiai hatása alapjául szolgál, amelyek:

  • Antimikrobiális
  • Anticarcinogenic
  • Antimutagenikus
  • abetikus antidiabetikus
  • diuretikum
  • Immunomoduláló (megváltoztatja a test immunrendszerét)
  • Gyomor -bélrendszer

  manjistha

  manjistha Rubia cordifolia vagy Common Madder néven is ismert. Ez a növény segíthet a bél mikrobióma pozitív megváltoztatásában. Ezeknek a hatásoknak a érezéséhez azonban egy személynek magasabb koncentrációban kell vennie, mint a Manjistha -n keresztül általában elérhető. Ezért valaki szeretné, hogy a Manjistha kiegészítőt vagy a bélgyógyító rend részeként vegye igénybe.

  Ezenkívül az R. cordifolia gyökérből kivont vegyület 2020 -as vizsgálata egy lehetséges fitomedicinre utal a csontbetegségek kezelésében.

  boswellia

  más néven Olibanum vagy indiai füstölgő, Boswellia fás, fűszeres aromával rendelkezik, amikor az emberek főznek vele.

  Számos tanulmány szerint pozitív egészségügyi előnyökkel járhat:

  • A 2016. évi tanulmány kimutatta, hogy a Boswellia segíthet a fájdalom és az osteoarthritishez kapcsolódó duzzanat csökkentésében.
  • Egy másik 2016 -os tanulmány kimutatta, hogy a gyógynövény segíthet megakadályozni a leukémia daganatok növekedését.
  • Egy 2018 -as tanulmány szerint a boswellia -t tartalmazó gyógynövényes összetétel elősegítette az asztma tüneteit.

  licourice gyökér

  licourice gyökér gyulladásgátló és antimikrobiális hatásokkal járhat, így hasznos lehet a fertőzések elleni küzdelemben, amikor az emberek rendszeresen használják. Más felhasználásai is vannak, például a fogkezelésben és a neuroprotektív farmakológiában.

  ashwagandha

  ashwagandha egy fás növény, amely Indiában és Észak -Afrikában őshonos. Az emberek legalább 3000 éve használják az ajurvédikus gyógymódokban.

  Egyes bizonyítékok azt sugallják, hogy az Ashwagandha segíthet a stresszben és a szorongásban. Egy 2012 -es régebbi tanulmány kimutatta, hogy az Ashwagandha gyökérkivonat magas koncentrációja pozitívan csökkentette a stresszt és a jobb életminőséget.

  Egy 2016 -os tanulmány megállapította, hogy az Ashwagandha -kiegészítő szedése javíthatja az izomerőt. A kutatók az Ashwagandha használatát javasolták egy ellenállás -képzési programmal összefüggésben.

  A 2018. évi placebo-kontrollos klinikai vizsgálat szerint a bizonyítékok azt sugallják, hogy Ashwagandha a hypothyreosisban szenvedők számára előnyös lehet.

  Végül, az Ashwagandha és annak farmakológiai felhasználásának újabb 2021 -es szisztematikus áttekintése tudományos bizonyítékokat támasztott alá az egészségre és a gyógyulásra gyakorolt hatásainak alátámasztására.

  brahmi

  Az emberek gyakran használják a brahmi vagy a bacopa monnieri -t ayurvédikus gyógyszerek készítéséhez.

  Egyes bizonyítékok azt sugallják, hogy a brahmi segíthet a koncentráció, a kognitív képesség és a figyelem javításában, egy 2019. évi tanulmány, amely megvizsgálja annak hatékonyságát az Alzheimer -kór kezelésében.

  ajwain

  ajwain a világ számos országában növekszik, beleértve Indiát és Iránt. Noha ez segíthet az egészség számos területén, egy 2019. évi tárgyalás azt találta, hogy Ajwain képes csökkenteni a vércukorszint szintjét, ami azt jelenti, hogy ez segíthet a cukorbetegségben élő embereknek.

  Egy régebbi 2014 -es tanulmány szerint az Ajwain előnyei és felhasználásai az évek során a következőkben szerepeltek:

  • Buzózat
  • Az étvágy elvesztése
  • Hasi fájdalom
  • Hasi daganatok
  • Légzési zavar

  Ezenkívül a gyógynövénynek a következő hatása lehet:

  kurkuma

  A kurkuma megkülönböztető sárga színű, és az emberek gyakran használják a curry receptekben.

  Egyes bizonyítékok azt sugallják, hogy a kurkuma gyulladásgátló és antioxidatív hatással lehet. Ez hasznossá teheti bizonyos gyulladásos állapotokat, például az ízületi gyulladás egyes formáit.

  Ezenkívül a korai bizonyítékok azt sugallják, hogy a kurkuma szájon át vagy topikálisan alkalmazva bőr -egészségügyi előnyökkel járhat. A további tudományos bizonyítékok azonban elengedhetetlenek ennek az állításnak az alátámasztására.

  neem

  A neem egy gyógynövény, amely antioxidáns hatásokkal járhat, és segíthet a test számos funkciójához.

  A vizsgálatok azt mutatták, hogy a NEEM segíthet a rák megelőzésében vagy kezelésében. Általában jól tolerálható, minimális mellékhatásokkal.

  kardamom

  A kardamom egy másik gyógynövény, amelyet az ajurvédikus gyógyászatban használnak több ezer évre.

  Egyes bizonyítékok azt sugallják, hogy a kardamom illóolajként történő használata elősegítheti a levegő bevitelét edzés közben és csökkentheti a vérnyomást.

  keserű dinnye

  A keserű dinnye egy trópusi szőlő, amely a tökkel és a cukkinivel kapcsolatos.

  Egyes kutatások szerint a keserű dinnye pozitív hatással van az inzulin szekréciójára és a vércukorszint szabályozására.

  Azok az emberek, akik inzulint szednek és szeretnének hozzáadni ezt a gyógynövényt az étrendjéhez, ezt meg kell vitatniuk az orvosukkal, hogy megakadályozzák a vércukorszintjükben bekövetkező esetleges merülést.

  gotu kola

  gotu kola nem ad hozzá aromát vagy ízt az ételhez, de a tanulmányok azt mutatják, hogy ez segíthet a memória javításában.

  Egy 2016. évi tanulmány szerint a kutatók azt mutatták, hogy a Gotu Kola 750–1 000 milligramm (mg) hatékonyabb, mint a folsav, hogy javítsa az olyan emberek emlékét, akiknek stroke volt.

  Triphala

  A Triphala három kis gyümölcsből áll: Amla, Bibhitaki és Haritaki.

  A bizonyítékok azt sugallják, hogy a TRIPHALA gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik, ami hatékonyvá teheti az ízületi gyulladás és más gyulladásos betegségek kezelését.

  Az orvosok és az egészségügyi szakemberek azonban gyakran használják a TRIPHALA -t emésztési körülményekhez, ahol számos klinikai felhasználással rendelkezik, többek között hashajtóként, étvágyú stimulánsként és antioxidánsként.

  Óvintézkedések

  Mielőtt bármilyen új étrendet elindítana, vagy gyógynövényt vagy fűszert dörzsölne a bőrén, az embernek fontolóra kell vennie az orvossal való beszélgetést.

  Egyes szakértők figyelmeztetnek, hogy bizonyos ajurvédikus gyógyszerkészítmények tartalmazhatnak toxikus szintű arzént, higanyt vagy ólomot.

  Az embereknek beszélniük kell egy orvossal, mielőtt bármilyen gyógynövény- vagy fűszerkeveréket használnának, ha ők:

  • gyógyszereket szedni
  • Krónikus egészségi állapotú állapotban élnek
  • Terhes vagy ápolói

  Összegzés

  ajurvédikus gyógynövények és fűszerek bizonyos egészségügyi előnyöket nyújthatnak.

  Az embernek azonban óvatosan kell eljárnia és beszélnie kell orvosával, amikor fontolóra veszi, hogy kiegészítőként vagy krémként használják -e őket.

  Egy személy tolerálhatja a gyógynövények és fűszerek hozzáadását az élelmezéshez, de korlátozott bizonyítékok vannak az egészségre gyakorolt pozitív hatással.

  • Psoriatikus artritisz
  • Rheumatoid arthritis
  • Táplálkozás/étrend
  • Kiegészítő gyógyszer/alternatív orvoslás

  Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat hondrogel ára gyógyszertárban Forrás arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a szerkesztői politika elolvasásával.

  • Dubey, T., et al. (2019). Brahmi (Bacopa Monnieri): Ayurvédikus gyógynövény az Alzheimer -kór ellen.

  Contents