• Home
  • Blog
  • Tudja meg, hogyan maradhat az egyes típusoknál a látásvesztés elkerülése érdekében

Tudja meg, hogyan maradhat az egyes típusoknál a látásvesztés elkerülése érdekében

Tudja meg, hogyan maradhat az egyes típusoknál a látásvesztés elkerülése érdekében

Gyümölcsök, például eper, narancs és mangó hozzáadása C-vitamint és más antioxidánsokat biztosít, amelyek Taylor szerint szintén segítenek a szembetegségek leküzdésében. Ideális étkezésébe beleveszi a lazacot vagy más hidegvízi halat is, mivel az omega-3-ak jót tesznek a könnytermelésnek, ami enyhíti a szemszárazságot.

2. Az átfogó szemvizsgálatok korán felismerik a látási problémákat. A rendszeres szemvizsgálat az egyetlen módja annak, hogy elkapja a különféle problémákat, például a zöldhályogot vagy a diabéteszes szembetegséget, biztosítva ezzel, hogy időben megkapja a kezelést. A legtöbb látásproblémával küzdő embernek évente egyszer fel kell keresnie a szemorvosát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy látása nem változott-e.

A többiek számára az AAO a következő szemvizsgálati ütemezést javasolja:

40 éves korban: kiindulási szemvizsgálat 40-től 55-ig: szemvizsgálat 2-4 évente 55-64 éves kor között: szemvizsgálat 1-3 évente 65 éves kortól: szemvizsgálat évente

A vizsgálat során orvosa felveszi a családtörténetét, és megvizsgálja a pupilláit, a központi látást, a színlátást és a szemnyomást. Ezenkívül speciális szemcseppekkel kitágítja vagy kiszélesíti a pupilláját, hogy lássa a szem hátsó részét, és ellenőrizze, hogy nincs-e sérülés.

3. A mostani dohányzás később szemproblémákat okozhat. „Szállj le a dohányzásról bármilyen formában” – mondja Taylor. Amikor dohányzik, a füstből származó cianid a véráramba kerül, és elpusztíthatja a szem sejtjeit. A dohányzás növeli a szürkehályog kialakulásának kockázatát, és növeli a szemszárazság okozta problémákat. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint ez növeli a makuladegeneráció kockázatát is, amely egy gyógyíthatatlan állapot, amely tönkreteszi a látást a szem közepén.

4. Segíthet megőrizni látását, ha védi szemét a naptól. Taylor két védőeszközt javasol a szem számára: napvédő krémet és napszemüveget. A szem körüli bőr a test legvékonyabb része, és érzékeny az ultraibolya (UV) sugárzásra. Különféle bőrrákok, mint például a karcinóma és a melanóma, kialakulhatnak a szemhéjakban és a szem körül, súlyos károkat okozva a szem szerkezetében.

Taylor szerint a napszemüveg is kötelező. De ne tévesszen meg azzal, hogy minél sötétebb, annál jobb. „Az a matrica, amelyet vásárláskor lehúz a poharakról” – mondja. A napszemüvegnek teljes, 100 százalékos védelmet kell biztosítania az UVA és UVB (hosszú és rövid hullámú) sugarak ellen. Az ultraibolya sugárzás serkenti a szürkehályogot és a makuladegenerációt – a vakság gyakori okait – okozó problémákat.

5. Ha egész nap számítógépen dolgozik, szemszárazságot okozhat. Ez részben azért van, mert amikor közelről csinálunk dolgokat, nem pislogunk annyit, mondja Taylor. Paradox módon a szemszárazság egyik leggyakoribb tünete a könnyező szem – mondja Steven Loomis, a Colorado állambeli Roxborough Park munkatársa, az American Optometric Association elnöke. A szem olajos és nyálkás rétegének lebomlása megakadályozza a könnyek elpárolgását, a szem pedig több víz termelésével kompenzálja ezt. A nap végi „fáradt szem” egy másik tünet.

A szemszárazságot a következők is okozhatják:

GyulladásBizonyos gyógyszerek, beleértve az antidepresszánsokat is. Az öregedés következtében kialakuló hormonális változások

A kezeléshez próbálja ki a 20-20-20 szabályt: 20 percenként nézzen el 20 másodpercig valamire, ami legalább 20 méterre van tőle, javasolja a Mayo Clinic. Dr. Loomis szerint a meleg borogatás egy másik egyszerű kezelés, csakúgy, mint a műkönnyek – de nem azok, amelyek „kivezetik a vörösséget”, mivel korlátozhatják a vért a könnymirigyekben. Ha ezek a kezelések nem hatékonyak, orvosa olyan terméket írhat fel, mint a Restasis (ciklosporin), hogy csökkentse a gyulladást.

6. Amerikában a cukorbetegség a vakság leggyakoribb oka. A diabéteszes retinopátia – a vakság leggyakoribb oka az Egyesült Államokban – elkerülésének legjobb módja a cukorbetegség megelőzése, ha lehetséges. Szinte minden 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegnél kialakul ez a szembetegség, csakúgy, mint a 2-es típusú cukorbetegek körülbelül 60 százalékánál.

Diabéteszes retinopátia esetén a retina apró erei károsodnak. Bár az állapot korai szakaszában nem jelentkeznek tünetek, rendkívül fontos, hogy a retinopátiát a lehető leghamarabb elkapják rendszeres szemvizsgálattal. Idővel a látása elmosódhat, és vaksághoz vezethet. Az Országos Egészségügyi Intézet (NIH) szerint a vércukor, a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozása megakadályozhatja a betegség súlyosbodását. A diabéteszes retinopátia lézeres műtéttel kezelhető, ami csökkentheti a további vakság kockázatát. A kezelés azonban nem tudja helyrehozni a már elveszett látást.

7. 60 éves kor után a makuladegeneráció a vakság vezető oka. A makuladegeneráció akkor fordul elő, amikor a szemszövet degenerálódik, ami homályosságot vagy látásvesztést okoz a szem központi részén. A makuladegenerációnak két formája van: nedves és száraz. Ha a látásvesztést a retinában lévő folyadék okozza, az állapot a szembe adott injekciókkal kezelhető. De a legtöbb forma száraz, amelyre nincs kezelés.

A makuladegeneráció kockázati tényezői közé tartozik az állapot családi előzményei, a dohányzás (ami károsítja a szem ereit), a lutein és a zeaxantin hiánya az étrendben, valamint a szem napszemüveggel való védelme.

8. A szürkehályog gyakori, de a kezelés nagyon hatékony. A szürkehályog az öregedési folyamat viszonylag normális része, és általában 60 éves kor körül kezd megjelenni. A tünetek közé tartozik a homályos látás, a kifakult színek, a tükröződés, a csökkent éjszakai látás és a kettős látás. A szürkehályog az UV-sugárzásnak vagy a sugárterápiának, például a rákkezelésnek köszönhető. Bizonyos gyógyszerek, például a prednizon szedése szintén növelheti a szürkehályog kockázatát, mondja Loomis. De a szürkehályog-kezelés, amely magában foglalja a sérült szemlencsék jó lencsékkel való cseréjét, jellemzően nagyon hatékony – teszi hozzá.

9. A szem látóidegének károsodása glaukómát okoz. Ez a gyakori szembetegség, mondja Loomis, arról ismert, hogy hallgatag és alattomos. Gyakran elmondja a betegeknek, hogy a glaukóma első jele az, amikor az ember már nem lát. Az NIH szerint a glaukóma önmagában nem megelőzhető vagy kezelhető, és az egyetlen módja annak, hogy észlelje a szemvizsgálatot.

A glaukóma akkor fordul elő, amikor a szem nyomása megnövekszik, és elkezdi károsítani a látóideget. Az állapot nagyon lassan fejlődik, mondja Loomis, és évekbe telhet, amíg az idegkárosodás elég súlyossá válik ahhoz, hogy látási problémákat okozzon.

A zöldhályog kialakulásának kockázata nagyobb azoknál, akiknek családi anamnézisük van vagy cukorbetegek, mondja Loomis. A betegek többségénél a kezelés magában foglalja a napi egyszeri szemcseppet, amely csökkenti a szemnyomást. Ha a cseppek sikertelenek, a műtét választható.

10. A szemed sokat elárul egészségedről. A régi mondás szerint a szemek a lélek ablakai, de Taylor szerint az ember általános egészségi állapotának mutatójaként is szolgálhatnak. Ha egy beteg száraz szemmel jön be a rendelőjébe, más egészségügyi kérdéseket tesz fel, mivel a szemszárazság a rheumatoid arthritis, a lupus vagy a pajzsmirigy betegség markere lehet. A homályos látású betegek cukorbetegségben vagy daganatban szenvedhetnek, esetleg agyvérzést kaptak. A viszkető vörös szemű embereknek lehet olyan kontaktlencse-allergiája, amelyről nem is tudnak. Taylor nemrégiben szklerózis multiplexet is diagnosztizált egy betegnél, akinek szokatlan szemmozgása volt.

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A legújabb a Visionban

6 ok, amiért csatlakozhat egy támogató csoporthoz, ha nedves AMD-vel rendelkezik

A támogató csoportok érzelmi és gyakorlati útmutatás forrásai is lehetnek.

Szerző: Quinn Phillips 2021. április 21

Hogyan segíthet a nedves AMD nyomon követése megelőzni a jövőbeli látásvesztést?

Ha azonnal értesíti kezelőorvosát az apró változásokról, segíthet a kezelésben, hogy elkerülje a további károsodást.

Szerző: Quinn Phillips 2021. április 21

4 módja annak, hogy pozitív maradjon, ha nedves AMD-je van

A nedves AMD a központi látás elvesztéséhez vezethet, ami ijesztő lehet. De a kezelés most jobb, mint valaha, és sokféleképpen lehet megbirkózni és támogatást kapni. . .

Írta: Erica Patino 2020. szeptember 8

Hogyan kezeljük és figyeljük meg makuladegenerációját

A makuladegeneráció száraz és nedves formái eltérőek. Tudja meg, hogyan maradhat az egyes típusoknál a látásvesztés elkerülése érdekében.

Írta: Erica Patino 2020. szeptember 8

Nedves AMD: 20 otthoni módosítás a látásvesztésben szenvedők számára

Nem kell bonyolultnak vagy költségesnek lennie otthonának látásromlásának megfelelő átalakításának.

Írta: Quinn Phillips 2020. szeptember 8

Nedves AMD és vizuális hallucinációk: amit tudnod kell

A központi látásvesztéshez kapcsolódó hallucinációkra nincs hatékony kezelés, de megküzdési stratégiákat lehet kidolgozni.

Írta: Quinn Phillips 2020. szeptember 8

5 nedves AMD-mítosz, megdöntve

A nedves AMD korai felismerése és kezelése elengedhetetlen, ezért fontos, hogy tájékozódjon erről a szembetegségről. Így lehet elválasztani a mítoszt. . .

Írta: Beth W. Orenstein 2020. szeptember 8

A nedves AMD kezelése: 8 kulcsfontosságú tápanyag, amelyet be kell építeni az étrendbe

Írta: Madeline R. Vann, MPHF 2020. február 12

Hogyan talált Shannon Bream segítséget a szaruhártya-eróziós szindrómában?

2017. november 16-ig

Mítoszok a polarizált szemüvegekről

2017. november 14-ig"

Thinkstock

Mindannyian egészséges, hidratált bőrre vágyunk, de a valóság az, hogy a bőr kiszáradhat, hámló és érdes lehet. Miért? A bőr külső rétegei egyfajta tégla és habarcs rendszerben vannak összerakva. Az egészséges bőrsejtek olajokkal és egyéb anyagokkal vannak felhalmozva, amelyek nedvesen tartják a bőrt. Ha ezek az anyagok elvesznek, a bőrsejtek széteshetnek, ami száraz dermishez vezet.

A viszketés a száraz bőr első számú tünete, mondja Angela Lamb, MD, a New York-i Mount Sinai-i Icahn School of Medicine bőrgyógyász adjunktusa. A száraz bőr hajlamos hámlásra, vörösre és irritáltra. A bőre fakónak vagy hamvasnak is tűnhet (ha sötét bőrű), amitől a bőr pikkelyes vagy repedezett lesz. A legrosszabb esetben a bőr sűrűvé és bőrszerűvé válhat.

Mi okozza a száraz bőrt?

Bőrszárazság gyakran akkor következik be, amikor a bőr vizet vagy olajat veszít, különösen alacsony páratartalmú éghajlaton, vagy téli hónapokban, amikor az alacsony páratartalom és a beltéri hő befolyásolja az egészséges bőr természetes egyensúlyát. „Az Ön bőre a környezet elsődleges akadálya, és megakadályozza, hogy a víz elpárologjon a felszínről” – mondja Dr. Lamb. Ha alacsony a páratartalom, több nedvesség távozik a bőr felszínéről, és kiszárad.

Ezen felül bizonyos egészségügyi állapotok hajlamosabbá tehetik a száraz bőr kialakulását, beleértve:

Keratosis pilaris. Az American Academy of Family Physicians adatai szerint a felnőttek 40 százalékának és a tinédzsereknek akár 80 százalékának van egy örökletes bőrbetegsége, az úgynevezett keratosis pilaris. Az állapot apró vörös vagy hússzínű dudorokat okoz a bőrön, különösen a felkaron és a combjukon, illetve gyermekeknél az arcán. A dudorok elhalt hámsejtek, és a bőrt érdessé teszik, mint a csiszolópapír. A bőr télen nanovein szedése vagy alacsony páratartalom mellett is viszkethet. Atópiás dermatitisz. Az Annals of Nutrition 2015-ös tanulmánya szerint a gyermekek 20 százaléka és a felnőttek 3 százaléka szenved atópiás dermatitiszben szerte a világon. & Anyagcsere. Ez az ekcéma gyakori típusa, amelyben viszkető bőrfoltok képződnek. Amikor a bőr megkarcolódik, kipirosodhat és megduzzadhat, és megrepedhet, síró folyadékot vagy pikkelyeket okozhat. Ez a fajta ekcéma gyakran fordul elő asztmás vagy szénanáthás embereknél. Hormonális változások. Amikor szervezete hormonális változásokon megy keresztül, száraz vagy hámló bőr jelentkezhet. Ez még csecsemőknél is előfordul. A Nemours Foundation szerint az újszülötteknél gyakran alakul ki bölcsősapka – pikkelyes, pikkelyes bőr a fejbőrön – annak eredményeként, hogy az anya hormonjainak vannak kitéve a méhben. A menopauza utáni hormonális változások szintén száraz bőrhöz vezethetnek. Pajzsmirigy betegség. A pajzsmirigy alulműködésének egyik korai tünete, amely állapot, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, a bőrszárazság. Cukorbetegség vagy vesebetegség. A cukorbetegek vagy vesebetegségben szenvedők száraz, viszkető bőrt észlelhetnek a lábukon a rossz keringés miatt. Ez akkor fordul elő, ha a bőr nem kap megfelelő mennyiségű vért. Az American Academy of Dermatology szerint zsíros bőr esetén a nagyon száraz bőr a cukorbetegség figyelmeztető jele.

Hogyan váljunk száraz bőrről egészséges bőrre

A száraz bőr gyógyításának fő lépése: Hidratálás, hidratálás, hidratálás. Naponta legalább egyszer vigyen fel hidratáló krémet a testére és az arcára, amikor a bőr még nedves a zuhanyozástól – javasolja Alisha Plotner, MD, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának bőrgyógyásza, Columbus. Nyáron egy vékonyabb testápoló is beválik, de télen, amikor a bőr kiszárad, a vastagabb krém vagy kenőcs jobb választás – mondja.

A hidratálókrémben érdemes keresni a tejsavat, a glicerint, a petrolátumot és a hialuronsavat – mondja Nazanin Saedi, MD, bőrgyógyász, a Jefferson Laser Surgery and Cosmetic Dermatology Center igazgatója, valamint a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetemi Kórházak adjunktusa. . A tartósan száraz területeken is előnyös lehet a vazelin, mondja.

Ha a vény nélkül kapható hidratáló krémek nem elegendőek a bőr számára, orvosa felírhat egy kenőcsöt, amely ceramidokat vagy fehérjéket tartalmaz, amelyek segítenek újjáépíteni a bőr védőrétegét, mondja Lamb. A vényköteles termékek különösen hasznosak ekcéma és más súlyos bőrbetegségek esetén. Az ekcémás betegek is megkönnyebbülhetnek, ha hideg borogatást alkalmaznak a viszkető bőrön. Dr. Saedi szerint vény nélkül kapható vagy vényköteles kortikoszteroidos krémekre is szükség lehet a bőrgát gyógyulásához és a gyulladás csillapításához, de a hosszan tartó használat elvékonyíthatja a bőrt, ezért gondosan kövesse orvosa utasításait a használatukra vonatkozóan. Orvosa orális kortikoszteroidokat is felírhat, de ezeket nem szánják hosszú távú használatra.

Egy másik vény nélkül kapható vagy vényköteles lehetőség a védőkrém. A védőkrémek kicsit mélyebbre hatolnak, mint a hagyományos hidratálók. „Bárki, aki hajlamos a kiszáradásra, ha ismétlődően érintkezik mosószerekkel, szappanokkal, vízzel és egyéb irritáló anyagokkal, jól jönne egy védőkrém” – mondja Dr. Plotner.

A keratosis pilarisban szenvedők számára a karbamidot vagy tejsavat tartalmazó krémekkel történő hidratálás segít a viszketésben, de nem feltétlenül simítja ki a bőrt. Az enyhe kémiai hámlasztás vagy a helyi retinoidok azonban puhíthatják a bőrt.

Egyéb száraz bőr elleni gyógymódok közé tartoznak:

Rövid, meleg (meleg) zuhanyozás Hidratáló szappanok használata Párásító elhelyezése otthonában, hogy nedvességet adjon a levegőnek

Bár nem vizsgálták, egyes orvosok úgy vélik, hogy a zsíros halakban, például a lazacban, a makrélában, a szójabab- és a pórsáfrányolajban található többszörösen telítetlen zsírok segíthetnek a bőr egészségének megőrzésében – mondja Lamb.

A megfelelő gyengéd, szerető ápolással – és egy jó hidratáló krémmel – visszaállíthatja a száraz bőr egészséges csillogását.

Iratkozzon fel Egészséges Bőr Hírlevelünkre!

A legújabb a bőrben & Szépség

6 műtét utáni tipp a metszés gyógyulásához

A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú – de gyakran figyelmen kívül hagyott – része a helyreállítási tervnek.

Írta: Andrea Peirce 2021. április 26. Szponzorált hirdetési tartalom

Kérdezze meg Castle Connolly legjobb orvosát: Hogyan hat az öregedés és a gravitáció a bőrére

A Castle Connolly Top Doctorként elismert plasztikai sebész arról beszél, hogy milyen tényezők befolyásolják bőrünk megjelenését, és hogyan tehetik ezt a betegek. . .